Kahve telvesi
“Bugün bir kahve içip hiçbir şey yokmuş gibi yapacağım”..
Türk kahvesiyle tanışmamın hangi yıla denk geldiğini de hatırlamıyorum. Kaç yıl olduğunu da. Yani o kadar eskiye dayanıyor ki anneannemin ve dedemin vazgeçilmez içecekleriydi. Öyle şimdiki gibi paketlerle alınmazdı biz de kahve çiğ çekirdekler halinde alınır içilecek kadar kısmı özel odun ateşinde kavrulur soğutulduktan sonra kahve değirmeni ile çekilirdi. O dönemde anneannemlerin evinde ki berjer köşesi sadece anneannem ve dedemin birlikte yanındaki çift kavrulmuş lokumları ile kahvelerini yudumladıkları hallerini hiçbir zaman unutmamışımdır. Hatta gördüğüm berjerli köşeler (ki kendi evimde de var) kahve köşesi olarak beynime kazınmıştır. Onların sohbet ede ede keyifle içtikleri o kahve saatleri hep ben de mutluluk algısı uyandırmıştır. Belki de mutluluğun kahveyle yakın bir ilgisi vardır. Hele o kahve fincanlarının asaleti şimdi tarihi eser olarak bizlerin evlerinde misafir olan o kahve fincanları hep güzel anılarıyla evimize mutluluk getirmiştir
O yıllar da çocuklar kahve içmez repliği ile büyüdüğümüz için yıllar sonra kahve içme yaşımın gelip gelmediğini bilemediğimden, acaba artık içmeli miyim diye annemlere sorduğumu hatırlarım.
İsterim ki bu Türk kahvesi kültürü nesillerden nesillere aktarılsın, ancak son zamanlarda; bir zamanlar lahmacun furyası olup tüm her yer adım başı lahmacuncu dolduğu gibi şimdilerde de her yer adım başı kahveci oldu çıktı. Ancak bu kahveci mekânlarına bakıldığında tamamen gençlerimizin takıldığı mekânlar olmasının yanında Türk Kahvesi tercih dahi edilmiyor yeni nesilde maalesef.
Oysa Türk kahvesi bir yaşam tarzıdır. . Kimi zaman yorgunluğu atmak, kimi zaman yeni tanışıklıkların kurulmasını sağlamak, kimi zaman da hoş sohbetler etmek için kullanılan Türk kahvesi içecekler arasında gerek yapımı gerek ortamda ki güzellikleri meydana çıkarması bakımından en güzel içecektir.
Biliyor musunuz? duydunuz mu? Bilmiyorum ama Bir de SÜVARİ KAHVESİ var nedir ?bu süvari kahvesi derseniz eğer, Süvari Kahvesi 17. yüzyıla dayanan bir kahve çeşididir. Sunumuyla ünlü olan bu kahve çeşidi Ege’deki efelerin içtiği bir kahve olarak da bilinmektedir. Süvari, ince belli çay bardağında ikram edilen ve normal kahveye göre daha az köpüğü bulunan bir kahve türüdür. Hazırlanma ve pişirme aşaması Türk kahvesiyle hemen hemen aynıdır. Ayrıca bu eşsiz kahve; Ege’de süvari, Akdeniz’de ise Tarsuzi olarak bilinmektedir. Diğer kahve türlerinden farklı bir sunuma sahip olan bu kahve ayrıca daha yumuşak bir içime sahiptir. Anlatılanlara göre süvari Türk kahvesini Anadolu’da 17. ve 20. yüzyıl aralarında Ege’nin sembolleri olan efeler içermiş. Efelerin süvari kahvesini tercih etmesinin sebebi ise fincanda getirilen kahvenin oldukça çabuk bitmesiymiş.
Ben bu bilgiler ışığında bizim gençlerimizin oldukça tercih ettiği, oldukça büyük bardakta filtre kahve sundukları için tercih edildiğini düşündüğüm adım başı açılmış cafelerin yerini, süvari kahvesinin konsept değişikliği ile büyük bardaklarda sunulması sayesinde tercih sebebi olacağı inancıyla, gençlerimiz filtre kahveleri bırakıp Türk kahvesine önem versin, versin ki kültürümüz tüm dünyaya yayılsın.