Ali Murat Karabağ

Ali Murat Karabağ

Kariyer planlaması nedir, nasıl yapılır?

Kariyer planlaması nedir, nasıl yapılır?

Tanımadığımız, bilmediğimiz, kaybolduğumuz bir yerde navigasyondan gelen “Hedef belirlendi.” cümlesi çoğumuzu rahatlatmaktadır. Zira navigasyonun çizdiği harita üzerinden hareket etmek bizi gideceğimiz yere kaybolmadan ve zaman kaybetmeden ulaştıracaktır. Ana hedef için ara hedefler ve hatta nereden benzin alabileceğimiz dahi haritada bellidir.

Hayatımızda da hedeflerimize ulaşmak için bir yol haritasına, kariyer planlamasına ihtiyacımız vardır. Eğitimde kariyer planlaması, eğitim ve mesleki hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşılması için bizlere yol haritası görevi sunar. Bu planlama süreci, bireyin yeteneklerini, ilgi alanlarını, değerlerini ve hedeflerini göz önünde bulundurarak kariyerindeki adımları planlamasına yardımcı olur.

Çocukluk hayalimiz olan meslek ile yeterliliklerimiz konusunda vereceğimiz doğru kararlar bizleri ömür boyu mutlu iş ve mutlu gelecek konusunda şekillendirecektir. Bu amaçla eğitim alt yapımız, zayıf ve güçlü yönlerimizi tespit etmekle işe başlamalıyız. Bu noktada SWOT analizi yapmak sizin için çok faydalı olacaktır. Belirleyeceğiniz kariyerle ilgili güçlü yanlarınız, zayıf yanlarınız, fırsatlar ve tehditleri listelemek size sağlam bir yol haritasının verilerini sunacaktır.

SWOT analizinin ardından potansiyel kariyer seçeneklerinizin istihdam durumunu araştırın. Seçtiğiniz kariyer için ihtiyaç duyduğunuz eğitim ve becerileri elde etmek için gerekli adımları atın. Üniversite eğitimi, sertifika programları, stajlar ve daha fazlasını araştırın. Alanında deneyimli kişilerle bağlantı kurarak, onların deneyim ve tavsiyelerinden yararlanın. Bu şekilde yolunuza daha emin adımlarla devam edebilirsiniz.

Uzun vadeli ve kısa vadeli hedefler belirleyin ve bunlara ulaşmak için adımlar atın. İlerlemenizi düzenli olarak takip edin ve planınızı gerektiği gibi değiştirin. Kariyer planlama süreci, her kişinin kendi koşulları ve hedefleri tarafından belirlenen kişisel bir yolculuktur. O halde kendinizi tanıyın, hedeflerinizi belirleyin ve ona göre adım atın.

Yaptığınız kariyer planının değişebileceğini de aklınızdan asla çıkarmayın. Hayat şartları, değişen beklenti ve istekleriniz çerçevesinde planlamanızı değiştirebilirsiniz ancak ne olursa olsun değişiklik yaparken tüm süreçleri baştan işletin. Önceki planlamam olmadı arkadaşım böyle yaptı oldu her zaman sizi sağlıklı bir sonuca götürmeyebilir. Siz kendinize özelsiniz ve kendinize o özel yaklaşımı muhakkak sergileyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali Murat Karabağ Arşivi