Kariyerim nerede? Tıp Mı? Hukuk? Mühendislik Mi?
Tercih süreci ile adayların kariyer yolculuğu başladı. Adayların cevap aradıkları soruların başında Tıp mı? Hukuk mu? Diş hekimliği mi? Mühendislik mi? Öğretmenlik mi? Eczacılık mı? Yoksa bu yıl tercih yapmayıp mezuna mı kalmak? Bu sorular tercih sürecinde eminim ki çeşitlenerek artacak. Zorlu bir süreç olan tercih aşaması her geçen gün daha da netleşecektir. Özel yetenek sınavına hazırlanan adaylar bu konuda daha şanslı çünkü hangi program olduğu konusunda kararlarını vermiş durumdalar. Tercihler aynı zamanda hayalleri süsleyen mesleklere giden kariyer startının verildiği nokta olması nedeniyle adaylar süreci titizlikle yürütmeli.
Üniversite tercihlerinde her adayın 24 tercih hakkı bulunuyor. Adaylar 24 tercihin 24’nü yapmak zorunda olmadığı gibi tek bir tercihte de bulunabilir. Adaylar 24 tercihin tamamını AYT sözel, sayısal, eşit ağırlık puan türlerinin herhangi birinden 170 baraj puanını geçmişse 4 yıllık lisans programlarından yapabilir. Bunun dışında adaylar 24 tercihinde hem 4 yıllık lisans programlarına hem de 2 yıllık ön lisans programlarına yer verip kariyer rotasını kendilerine uygun olarak belirleyebilirler.
Her aday özellikle hayalinde olan bölümler ve özelikle bu bölümleri düşündükleri üniversiteler ile eşleştirerek tercihlerini yapması önemli. Düşünmediği, tercih listesinde yer verip kazandığında gitmeyeceği, memnun olmayacağı veya üniversitede hem okuyup hem tekrar YKS ‘ye hazırlanırım tekrar sınava girerim gözüyle baktığı bölümlere tercih listesinin kesinlikle yer vermemeli.
Üniversiteyi kazanmak önemli fakat asıl olan istenilen bölümü ve istenilen üniversiteyi kazanmak. Bu noktadan bakıldığında adayların kariyerler gelecekleri için önemli bir karar aldığı aşikar. Üniversite ve program konusunda kararsız kalan adayların tercihler konusunda psikolojik danışman ve rehber öğretmen, kariyer danışmanı veya eğitim uzmanları ile görüşmesi, bilgi alış verişi yapması adayın daha sağlıklı karar vermesine yardımcı olacaktır.
Kalın sağlıcakla…