Arzu Candevir

Arzu Candevir

Kenelerin getirdiği hastalıklar ve korunma yöntemleri

Kenelerin getirdiği hastalıklar ve korunma yöntemleri

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte doğa her alanda bir uyanışa geçiyor. Sıcakların etkisiyle birlikte yaşamak için bir konakçı bulup beslenmek zorunda olan keneler de uyanıyor. Keneler zorunlu kan emici ektoparazitlerdir. Parklarda, ormanlık alanlarda gezdirdiğimiz köpeklerimiz onlar için bulunmaz bir nimet. Keneler hem köpeklerimiz, hem de bizim için sonu ölümle sonuçlanacak kadar ciddi hastalıkların sebebi olan en önemli vektörlerdendir. Yaklaşık olarak 900 türü bulunan kenelerin en sık rastlandığı 8-15 türü vardır. Bunun yanında birçok bakteri, riketsiya, virüs, parazit, mantar ve solucan kökenli hastalıklara, felçlere ve alerjik reaksiyonlara da sebep olabilirler. Kene ile geçen hastalığın belirtileri 48 saat içerisinde başlar.

whatsapp-image-2021-05-04-at-11.21.39.jpeg

Bulaştırdığı önemli hastalıklardan bazıları;

Lyme Hastalığı: Hayvanlara ve insanlara bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Bulguları iştah kaybı, ateş, yorgunluk, şiddetli ağrı ve ani topallıktır.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi: Grip benzeri semptomlar takip eden duygu durum bozukluğu, zihinsel karmaşa, boğaz ağrısı, burun kanaması, kusma, kanlı idrar ve karaciğer ağrısı olur. Vakaların %30 oranı ölümle sonuçlanmaktadır.

Anaplasmosis: Genel huzursuzluk hali ve ateş

Hepatozoonosis: Diğer hastalıklarla birlikte görülür. Ateş, kilo kaybı, depresyon ve halsizliktir.

Köpeğinizde veya kendinizde kene gördüğünüz takdirde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı eğer buna imkânınız yok ise;

Yapacağınız en iyi yöntem; Büyükçe bir parça pamuğa sıvı sabun dökerek, kene’nin olduğu deri yüzeyinin üzerinde 30-40 saniye bekletin kene kendiliğinden çıkmasını sağlayın ve tamamen çıktığına emin olun. Isırığın yerini alkol yada sabunla temizleyin. En kısa zamanda da bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Kene’nin üzerine kimyasal dökerek, cımbızla yada el ile çekerek çıkartmaya çalışmayınız. Bu işlem sırasında kene paniğe kapılıp midesindeki kanı boşaltabilir ve birçok virüsün dağılmasına sebep olabilir. Risk alanı daha da genişlemiş olur.

Pandemi sebebiyle birçoğumuz şimdiden yazlık bölgelere, köylere gitmiş durumda. Yasaklar olsa da köpeğin tuvalet ihtiyacını gidermek için dışarıya belirli zamanlarda çıkarabiliyoruz. Bahçelerde köpeklerimiz serbestçe gezip vakit geçirebiliyor. Bu nedenlerden ötürü sizin ve köpeğinizin sağlığı ve huzuru için kenelerden korunmak için;

-Köpeğinizin dış parazitini gününü geçirmeden yaptırmalısınız.

-Köpeğinizin kürkünü sık taramalı ve kontrol etmelisiniz.

-Köpeğinizin Lyme aşısını mutlaka yaptırmalısınız.

Dışarı çıkartırken pati altlarına ve ensesine biraz sarımsak yağı sürmelisiniz. Bu yağ kalıcı olmadığından günlük koruma sağlar.

Yaz ve sonbahar aylarında kendinizi ve patili dostlarınızı kenelerden korumanız temennisiyle.

Bol patili günlerde sevgiyle kalın….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arzu Candevir Arşivi