Kireçli Topraklarımızın Sorunları ve Çözüm Önerileri
İnsan ve hayvanların iyi beslenmeleri için bitkilerinde iyi beslenmesi gerekir. Bitkilerin iyi beslenmesi için hava, ışık, sıcaklık, su, besin elementleri ve toprak gereklidir.
Bunlardan herhangi biri eksik olursa bitki gelişimi geriler. Topak özellikleri yetiştirmek istediğimiz bitki için uygun değilse, bu topraklar uygun hale getirilmediği sürece, gübre kullanılsa bile yeterli verim alınamaz, bitkiler iyi beslenemez.
Fazla kireçli ve yüksek pH değerine sahip topraklarda sonbaharda yanmış hayvan gübresi veya leonardit ile birlikte toz kükürt kullanılması gerekir. Eğer bu uygulamalar yapılmazsa fazla miktarda DAP 'ı veya 20 20 0'ı kullanılsa bile iyi verim alınamaz.
Kullandığınız gübrelerin bitkilere faydası %25-30'u geçmez. Yani gübrelere verdiğiniz 1000 TL' nin neredeyse 750 TL 'si boşa gider. Bir dekar araziden 700 kg tane ve 700 kg da saman verimi almak istiyorsak yaklaşık 22 kg saf azot uygulaması yapmamız gerekir. Eğer topraklarımızın organik madde miktarı çok düşük, kireç ve pH yüzdesi fazlaysa verilen gübrenin yaklaşık sadece 7 kg 'ı işe yarar. Geriye kalan 16 kg gübre boşa gider. Bir dekar alandan 700 kg buğday verimi almayı beklerken 400 kg civarında ancak verim alabiliriz.
Bu sorunu geç de olsa fark eden, Tarım ve Orman Bakanlığımız 2016-2022 yılları arasında ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı) projesini hayata geçirdi. Proje 58 ilimizde yaklaşık 36 bin çiftçimize 434,5 milyon lira civarında destek ödemesi yaptı. Proje kapsamında düşük organik maddeye sahip, yüksek kireç ve yüksek pH' lı topraklara hayvan gübresi, leonardit gibi organik maddeyi yükselten toprak düzenleyicisi kullanan, pH oranını düşürmek için kükürt kullanan üreticilere maddi olarak destek verildi.
Tarım Bakanlığında 31 yıl teknik personel ve yönetici olarak görev yaptıktan sonra 7 yıldan beride Tarım Danışmanlığı yapan bir ziraatçı olarak bu projeyi düşünen, planlayan ve hayata geçiren herkese teşekkür ederim. Seçimler bitti. Yeni Cumhurbaşkanımız ve Tarım ve Orman Bakanımız görevlerine başladılar. Kendilerini tebrik eder bu dönemde daha başarılı olmalarını temenni ederim.
Sayın Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim YUMAKLI tarım kökenli değil. Kendilerine tavsiyem beraber çalışacağı üst düzey görevlileri işinin ehli olan kişilerden oluşturmasıdır.
Ayrıca destekleme programlarına, ÇATAK projesi gibi projelere öncelik vermelerini ve daha fazla kaynak ayırmalarını tavsiye ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.