Arzu Candevir

Arzu Candevir

Köpeklerde Parvovirüs

Köpeklerde Parvovirüs

Dünyaya gözümüzü açtığımızdan itibaren özellikle çocukluk dönemimizde bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesi adına birçok bulaşıcı hastalığa karşı aşılanarak tedbir aldık. Aynı bizler gibi Patili dostlarımızın da bağışıklık sistemi için, ölümcül ve bulaşıcı hastalıklar karşısında tedbir almalıyız. Bunlardan bir tanesi Parvoviral Enterit (Kanlı İshaldir). Bir köpeğin hastalığa yatkınlığını arttıran çeşitli risk faktörleri vardır, ancak esas olarak Parvovirüs enfekte bir köpekle doğrudan temas yoluyla veya dolaylı olarak fekal-oral yolla yayılmaktadır. Yeni doğan köpeklerde daha fazla görülen bu virüsün tedavi yöntemleri olsa da, ne yazık ki çoğunlukla vakalar ölümle sonuçlanmaktadır. Köpeklerin yoğun ve aşılanmamış olduğu barınaklar ve kontrolsüz, kayıtsız üretim yapan yerlerde tehlike en üst boyutlardadır. Özellikle köpeklerde gebelik öncesi aşıları tamamlanmamışsa tehlike boyutu çok daha yüksektir.

Bu hafta Eray ŞENYAZ parvovirüs sebebiyle kaybettiği canlarını anlatan bir mail atmış, bende sizlerle paylaşıyorum.

 “- Ben evde minik dostlarım olsun istedim ve bir üreticiden köpeklerimi sahiplendim. Üretici ilk aşılarının yapıldığını söyledi ve diğer aşılarının geleceği günü bekliyorduk. Evimin neşesi benim yoldaşım olmuşlardı. Günlerimiz böyle geçerken; bir gün eve geldiğimde küçük dostlarıma seslendim ve onlardan herhangi bir hareket gelmediğinde “acaba“ sorusunu düşünürken küçük yavrularımın yerde kıvrandığını gördüm. O an ki endişemi ve göğsümdeki sızıyı anlatamam. Gözlerim kararmış, ellerimde en büyük depremlerin yaşattığı sallantıların artçıları oluşmuştu. Dakikalar geçmesine rağmen yerde inlemeleri “beni kurtar“ bakışları hala kulaklarımda ve gözümün önünde. Montumu dahi çıkartmadan hızla kucağıma alıp veterinere gittiğimde küçük tüylü dostlarımın Parvo virüsü kapmış olduklarını ve tedavi sürecinin olumsuz geçme olasılığının çok yüksek olduğunu söyleyen veterinerimiz elinden geleni yapacağını söylediğinde hayatımdaki her saniye dakika gibi geçmez oldu. Çok sevdiğiniz dostunuz, can yoldasınız ölüme sizden daha yakın. 4 Gün süren tedaviler, her gün yapılan ziyaretler, ödenen kredi kartı sliplerinin hiçbir önemi kalmadığında sevdiklerinizi kaybetmenin üzüntüsünü yasıyorsunuz.  4 Gün, 7 saat, 17 dakika geçmiş sanki bir ömür gibi. Maalesef küçük dostlarımı bu hastalığın pençesinde verdiğimiz savası kaybettik. Üzüntümüz her gün daha da büyüdü, her kapıyı açtığımızda hissedilir oldu. Acıları her aklımıza geldiğinde içimizi yakıyor.  Kaybettiklerimiz bize sabır, tecrübe ve acı verir ama her giden bir parçamızı kopartarak derin izler bırakır. Biz küçük dostlarımızın sevgisini, dilini, gözlerinin içindeki anlatmak istediklerini geçirdiğimiz yıllar içinde sevgi karşılığında öğrendik, tecrübe ettik. Ancak kaybetmeyi ilk defa yasadığım bu olayı sizinle paylaşmak istedim. Ailenizin, çevrenizin hatta evinizin kösesindeki çiçeğin bile değerini bilin. Çiçeğin solmuşu, sevdiklerinin kaybedilmesi size acı vereceğini unutmayın.“

Elbette ölüm acı bir durum. İnsan değer verdiği bir eşyayı bile kaybettiğinde üzülüyor, bir can kaybetmek çok daha acı. Bu tür kayıpları engellemek adına, patili dostlarımızın aşı vakitlerini geçirmemek için sık sık aşı karnelerini kontrol edelim ve zamanını kaçırmayalım. Baharın gelmesiyle normalleşme sürecine giriyoruz ve COVİD-19 salgını ne yazık ki devam ediyor. Yasakların azalmasıyla hepimiz daha çok dışarıda olacak, sokaklar daha çok dolacak. Kendimiz ve patili dostlarımız için aşılanmayı, tedbir almayı unutmayalım.

Eray Bey’e kaybından ötürü üzüntümü belirtir, bu acı anısını bizimle paylaştığı için çok teşekkür ederim.

ÖRNEK BİR AŞI TAKVİMİ

Doğduktan sonraki 35-40 gün arası iç ve dış parazitlerin eliminasyonu sonrası;

-45.Gün :Puppy (DP) aşısı (Distemper ve Parvoviral Enterit’e karşı)

-60.Gün: Karma aşısı (Distemper, Hepatitis, Parvoviral Enterit, Leptospiroz ve Parainfulienza’ya karşı)
-67.Gün: Bronchine aşısı (Barınak öksürüğü hastalığına karşı)
-74.Gün: Corana aşısı
-81. Gün: Karma aşının tekrarı
-88. Gün: Bronchine tekrarı

-95.Gün: Corana aşısının tekrarı
-102.Gün: Kuduz aşısı

İlave olarak, 2 ayda bir iç, dış parazit

Bu başlangıç sonra her yıl bu aşılar tekrar edilmelidir. Aşı karnesi olmayan ve karnede veterinerin kaşe imzası olmadan hiçbir köpeği sahiplenmeyiniz, sahiplendirmeyiniz.

Sizlerde Patili dostlarınızla yaşadığınız anları paylaşmak isterseniz hikâyenizi ve köpeğinizin bir resmini tarafıma mail atmanız yeterlidir.

Bol patili günlerde sevgiyle kalın, hoşçakalın!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arzu Candevir Arşivi