Dr. Mevlüt Şahin

Dr. Mevlüt Şahin

Meyvecilikte yaprak analizleri

Meyvecilikte yaprak analizleri

Tarımsal ürünlerin kalitesini ve verimliliğini etkileyen unsurların en önemlisi bitkilerin dengeli ve doğru beslenmesidir. Üreticiler bitkilerin beslenme durumlarını yakından takip ederek verimliliklerini ve kalitelerini kontrol altına alabilirler.

Meyve ağaçlarında besin elementi eksikliği varsa, dıştan gözlem yapılarak bu eksikliği tespit etmek her zaman kolay olmayabilir. Ancak çok şiddetli besin eksikliği olursa gözlem yapılarak anlaşılabilir. Böyle bir durumda da bu eksik besinlerin bitkilere verilebilmesi için çok geç kalınmış olabilir. Kalite ve verimde azalmalar olurken hastalık ve zararlı oranında artış olur. Bunu önlemenin tek yolu gelişme sezonu sırasında bitki dokularını analiz ederek yeterli besin maddesi içerip içermediğini belirlemektir. Yapraklar besin maddelerinin fazlalık ve noksanlığını en iyi yansıtan organlardır. Yaprak analizi ile bitki gelişimi için gerekli olan tüm besinlerin yeterli olup olmadığı, yetersizse ya da fazlaysa ne kadar eksik ya da fazla olduğu, belirlenebilmektedir.

Bitkinin besin ihtiyacını belirlemede önemli birer araç olan yaprak ve toprak analizleri her zaman birlikte değerlendirilmelidir. Bitkilerin doğru bir şekilde beslenmesi için çevre ve toprak koşulları iyi bilinmelidir. Örneğin toprakta yeterli miktarda demir bulunsa bile yaprakta bulunmayabilir. Bu durumda bitki toprakta bulunan demiri almamaktadır. Bunun sebebi toprakta pH fazlalığıdır. Kireç oranı yüksek topraklarda potasyum yeterli miktarda bulunsa bile yüksek orandaki kireç potasyumu tutar, bitki kullanamaz, yapraklarda eksiklik görülebilir. Bu durum bitki besleme programında göz önüne alınarak çözüm yolları bulunmalıdır.

Yaprak Analiz sonuçları ile bitkide bulunması gerekli besin maddesi miktarlarını gösteren standart değerler karşılaştırılıp, elde edilen sonuçlar uzman kişiler tarafından değerlendirildikten sonra bitki besleme programı hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

Armut, Elma, Erik, Kayısı, Şeftali, ceviz, badem ve Kiraz gibi meyvelerde tam çiçeklenmeden 8-12 hafta sonra yaprak örnekleri alınıp analiz ettirilmelidir. Ağaçların omuz hizasında bulunan, tek yıllık meyvesiz sürgünlerin orta kısmından sapları ile birlikte yapraklar alınmalıdır. Soğuk zincirle laboratuvara ulaştırılmalıdır. Arazi büyüklüğü 20 dekara kadar olan bahçelerin değişik yerlerinden den alınacak 100 yaprak örneği yeterli olmaktadır.

Yaprak analizleri bize üç önemli konuda bilgi vermektedir.

1. Bitkilerin yetiştirildiği yıl yapılan gübrelemelerin amaca ulaşıp ulaşmadığını öğrenebiliriz. 

2. Yapraklarda eksikliği belirlenen besinler, hemen arkasından yaprak gübreleri kullanılarak tamamlanabilir.

3. Gelecek yıl yapılması gereken gübreleme hakkında bize önemli bilgiler verir.       

Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre ile yüksek verimli topraklar bırakmak, şimdiki nesillere ise kaliteli ve yüksek verimi ürünler sunabilmek için dengeli, bilinçli ve yeterli bitki beslemesinin yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dr. Mevlüt Şahin Arşivi