Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

Okullar ve çocuklarımız    

Okullar ve çocuklarımız    

2020-2021 Ülkemizin insanının, mutluluğu refah ve geleceğinin şekillenmesi için eğitim ile öğretimin ve programlarının geçmişiyle, dini, örf ve adetleriyle gelenleriyle uyum içinde olması gerekir.

“Bir saat ilim öğrenmek veya öğretmek, sabaha kadar ibadetten daha sevaptır.” Ölmemek yaşamak için, yiyip içmek nasıl gerekli ise, dinimize düşman olanlara aldanmamak, zararlarından korunmak ve dinden çıkmamak için de, ilmini artırmalı bunun yanında dinini, imanını öğrenmeli ilerde olacağı mesleği ve her alanda öğrendiğiyle yaşamına geçirmesi gerekir. Osmanlı okullarında, fen ve sosyal bilimlerle birlikte öğrenciler kendi dinlerini öğrenirlerdi.

Çocuklarımızı okula göndermekle her şey bitmiş değildir, veliler olarak çocuğun başarısında öğretmen, veli, okul idaresi ve rehber öğretmen işbirliği önemlidir. Okula göndermeyle iş bitmiyor, orada çocuğa verilenler önemli. Okulda verilen her şey önce milli mi? Dili bir mi? Çocuklara kutsal değerler ve ilim doğru öğretiliyor mu? Çocuklarımızın iyi huylu başarılı birey olması için arkadaş kesimine, okuduğu kitaplara, yaşamındaki kötü alışkanlıklar ile olumsuzluklara ebeveynler olarak üzerine düşenleri yapıyor muyuz? Eskiden at ve deve sırtında ilim merkezlerine gidip raflardan kitapları okuyup, öğrendiği ilmi insanlara anlatırlarken bugün parmağımızın ucunda kütüphaneler, ne yazık ki çocuklarımız, cep telefonu ve bilgisayardan oyun oynayarak müzik dinleyerek, film video seyrederek geçirmekte, akıllarını da boş faydasız işlerle doldurmakta ve bilgi öğrenmekten de uzaktalar.

Öğrenci başka şeylerden alakayı keserek, aklını aşkını ilme bağlamalıdır. Dağınık fikir, suyu bölünen ırmağa benzer. Sağa sola aktığından bahçeyi sulayamaz. Öğrenilen faydalı ilimle kibirlenmemeli, böbürlenmemeli, kalbi kötü huylardan temizleyip, faziletlerle süsleme, cahil ve aciz bir hastanın, mütehassıs bir doktoru kabul etmesi gibi, İslam ve âlimlerine ön yargılı bakmamalı, şahsi fikrini, inancını dayatmamalı, İslam'ın emrettiği davranış şeklini kendi doğrusuna tercih etmelidir. Zorluklara karşı sabırla ibadetle göğüs germelidir.

Hazret-i Lokman, oğluna buyurdu ki: (Âlimlerle otur, hikmet sahiplerinin sözlerini dinle! Allahü teâlâ, bahar yağmuru ile toprağa hayat verdiği gibi, ölü kalbleri hikmet nurları ile diriltir.)İlim, Cennete giden bir yol, gurbette arkadaş, yalnızlıkta sırdaştır. İlim, iki cihanda kurtuluş, düşmana karşı siperdir. İnsan için haya, gözler için ziyadır. Allah’a kavuşmak kaçınılmaz bir sondur. Nefsin için tedbirini al ve kendi nefsinin işini başkasına havale etme. (Hz. Osman) Güçlüklerle karşılaştığında sabret, bunlar seni güzelleştirir. Güçlüklerin ardından kolaylıklar gelir. (Hz. Osman)Küfrün gırtlağa dayandığı zamanda Allah-ü Teâlâ kullarından şu üç şeyi ister: Zikre, ilim öğrenmeye ve mürşidin verdiği ödevlere devam etmek. (İmam-ı Rabbanî)En iyi nasihat; iyi örnek olmaktır. (Malcolm X)En güzel nimetler üç tanedir: Arzularına gem vurmayı tavsiye eden akıl, cehaletten alıkoyan ilim ve fakirlik korkusunu söküp atan kanaat. (Ahmet bin Asım el-Antakî)Para yığmakla yükseleceğini sanma. Duran su fena kokar. Bağışlamaya çalış. Akan suya gök yardım eder. Yağmur yağdırır, sel gönderir, onu kurutmaz. (Sa’di-i Şirâzî)Hadisi şerifte: (İlim, benim ve diğer Peygamberlerin mirasıdır. Kim de bana mirasçı olursa, Cennette benimle beraber olur.) [Deylemi], (İlim öğrenmek, kadın-erkek her müslümana farzdır.) [Beyheki],(Beşikten mezara kadar ilim öğrenmeye çalışınız!) [Şir'a], (Bir saat ilim öğrenmek veya öğretmek, sabaha kadar ibadetten daha sevaptır.) [Deylemi] ,(Heves edilecek iki kimse vardır: Biri, Allahü teâlânın verdiği ilimle amel edip başkasına da öğreten, ikincisi de, Allahü teâlânın verdiği serveti hayra sarf edendir.) [Buhari], (İlim yolunu tutana, Allahü teâlâ Cennet yolunu açar.) [Tirmizi], (Ya âlim, ya öğrenci, ya dinleyici veya bunları seven olun. Yoksa helak olursunuz.) [Beyheki]İslam dini; insanlık, kardeşlik, Kuran hadis yaşama ve yaşatma sevincidir. Yüce Allah'a kulluk gönderdiği Kuran da İnsanın kullanma kılavuzudur. Kılavuza itaat edilmezse Dünya'da ahrette ziyandır.

Milli Eğitim'in amacı memur yetiştirmek değil, memlekete üreten, karakteri düzgün, güzel ahlaklı ve iyi huylu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, kötü alışkanlıklardan uzak, anne babasına ve devletine saygılı, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı her türlü zorluğu engelleri aşmaya kudretli, kendisiyle, çevresiyle geçmişiyle barışık, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Öğretmenlerimize, öğrencilerimize velilerimize 2020-2021 eğitim-öğretim yılı başarılı ve hayırlı geçirmelerini dilerim.

Selam ve duayla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demiray Arşivi