Bakan Tunç'tan yeni anayasa için ‘uzlaşma’ çağrısı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapma sürecinde siyasi partilere uzlaşma çağrısında bulundu. Bakan Tunç, mevcut anayasanın reformlarla demokratik ilkelere daha uygun hale getirildiğini, ancak yine de köklü değişikliklerin gerektiğini vurguladı.

Bakan Tunç'tan yeni anayasa için ‘uzlaşma’ çağrısı
Yayınlanma:

Adalet Bakanı Tunç, yeni anayasa için uzlaşı çağrısı yaparak, mevcut anayasanın pek çok yapısal değişikliğe uğradığını belirtti. "Darbecilerin yazdığı anayasa, sadece bu yüzden bile değişiklik gerektiriyor" dedi. Geçmişte yapılan reformlarla Hakimler ve Savcılar Kurumu'nun, Anayasa Mahkemesi'nin ve diğer önemli kurumların yapılarının demokratik hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirildiğini ifade eden Tunç, sıkı yönetim gibi eski düzenlemelerin kaldırıldığını da hatırlattı.

Bakan Tunç, yeni anayasa ile daha demokratik ve katılımcı bir toplum sözleşmesine adım atılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, "Temel hak ve özgürlükler konusunda önemli mesafeler aldık. Ancak, vesayetçi anlayışa fırsat vermemek ve yargı bağımsızlığını güçlendirmek için bu sürecin tamamlanması şart" şeklinde konuştu.

Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde partilerin uzlaşarak yeni bir anayasa yapmalarının önemine değindi. "Uzlaşmaya yanaşan partiler milletimiz tarafından takdir edilecek. Ancak uzlaşmaya yanaşmayanlar, ilk seçimde halkın cevabını alacaklar" dedi.

Son olarak, Tunç, mevcut anayasanın sürekli değişen ve darbe sonrası yazılmış bir metin olduğunu vurguladı. Yeni anayasanın, milletin temsilcileri tarafından oluşturulması gerektiğini ve bu sürecin Türkiye'nin demokrasi standartlarını daha da yükselteceğini belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.