"Bakanlık bürokratları ek tedbir için hazırlıklara başladı" iddiası!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı 100 milyar TL‘lik “Kamuda Tasarruf Tedbirleri” paketinin ardından ikinci ve üçüncü paketlerin de hazırlanmaya başladığı iddia edildi.

"Bakanlık bürokratları ek tedbir için hazırlıklara başladı" iddiası!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: SAMİ GÖKÇE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Nas” açıklamasıyla 23 Eylül 2012 tarihinde Merkez Bankasının politika faiz oranını periyodik aralıklarla yüzde 9’a kadar indirmesi üzerine başlayan enflasyon artışı hükümeti yeni önlem almaya zorladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in toplamda 100 milyar TL olması planlanan “Kamuda Tasarruf Tedbirleri" paketinin açıklanmasından sonra Bakanlık bürokratlarının 2 ve 3. paket için hazırlık yapmaya başladığı iddia edildi.

"ASIL TURPUN BÜYÜĞÜ HEYBEDE"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili İdris Şahin, açıklanan tasarruf paketinin ilk adım olduğunu belirterek “1 trilyon 758 milyar TL açık var. Açıklanan paketin tutarı ise eğer gerçekleşirse 100 milyar. Asıl turpun büyüğü heybede. Vergi oranları artırılacak, ülke büyük bir yoksulluğa doğru gidiyor. Bu paketler de İktidar değişmediği sürece çare olmayacak. Çünkü güven yok, itibar yok, liyakat yok. Dolayısıyla yatırım ve yabancı sermaye girişi de yok.” diye konuştu.

NELER OLACAK?

Prof. Dr. Mehmet Tomanbay, açıklanan tasarruf paketinin bütçe açığı karşısında çerez olacağını belirterek yeni önlemler alınacağını söyledi. Tomanbay maliye politikasının değiştirilmesi gerektiğini anlatarak, “Gelirlerin yüzde 80’i vergilerden karşılanır. Giderler ise yatırım, personel maaş ödemesi ve transferlerdir. Olasıdır ki hükümet kamu yatırımlarını durduracak. Sadece amortisman yatırımlarına bütçe ayıracak. Personel maaşlarına zam yapmayacağını zaten daha önce açıklamıştı. Sanırım transferlerle yani sosyal yardımlarla ilgili de bir karar alacak. Doğal olarak da vergi artışı yapacak. Bu dar gelirlinin daha çok sıkıntıya düşmesi demek. Çünkü vergi sistemimizin yüzde 70’e yakını dolaylı vergidir. Türkiye’yi zor günler bekliyor.” dedi.

Dövizin bir süre daha baskılanacağını iddia eden ekonomistler ise turizm gelirleri nedeniyle yaz aylarının geçiştirileceğini ve sonbaharda yeni paketin açıklanabileceğini vurguladı.

 Özel Haberler Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.