Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''İhracat yapmayan ilimiz kalmadı''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİM Olağan Genel Kurulu'nda gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''İhracat yapmayan ilimiz kalmadı''
Yayınlanma:

Bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 31. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

TİCARİ KÖPRÜLERİN KURULMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dünya ile ticari ilişkilerini güçlendirmek adına anlaşmalar, forumlar, fuarlar ve çeşitli etkinliklerle köprüler kurduklarını ifade etti. 36 milyar dolarlık yıllık ihracattan bugünkü seviyelere gelinmesinde paylarının olduğunu belirtti.

İHRACATTA HIZLI BÜYÜME

2002 yılında bir haftada gerçekleştirilen ihracatın artık bir günde yapıldığını vurgulayan Erdoğan, ihracat yapmayan il kalmadığını dile getirdi. Ayrıca, 2023 yılında 48 ilde ilk bin ihracatçı firma arasına girebilecek ölçüde ihracat yapan firmalar olduğunu aktardı.

REEL SEKTÖRE DESTEK

Erdoğan, ihracatçıların, sanayicilerin, yerli ve yabancı yatırımcıların, üreticilerin ulaşamadığı hiçbir bürokrat veya siyasetçi olmaması gerektiğini vurguladı. Halk, iş dünyası ve reel sektör arasında mesafe oluşturanların kendileriyle de mesafe koymaktan çekinmeyeceklerini belirtti.

CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU

Erdoğan, Türkiye'nin dış ticarette yazdığı başarı hikayesini rakamların da net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Rusya-Ukrayna Savaşı ve 6 Şubat depremlerine rağmen 2023 yılının ihracatta güzel bir yıl olduğunu ifade eden Erdoğan, geçtiğimiz yılın 255,4 milyar doları mal ihracatı, 101,7 milyar doları hizmetler ihracatı olmak üzere toplamda 355 milyar dolarlık ihracatla kapandığını aktardı. Bu rakamların geçen senenin Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını vurguladı.

Erdoğan, geçtiğimiz hafta açıklanan verilerin bu başarıyı bir üst seviyeye taşıdığını belirtti. Mayıs ayı ihracatının 24,1 milyar dolarlık değeriyle tarihin en yüksek mayıs ayı ihracat değeri olarak kaydedildiğini açıkladı. Bu rekorun, aynı zamanda tüm ayların en yüksek aylık ihracat değerini temsil ettiğini aktardı. Mayıs ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın 260,1 milyar dolar olduğunu ve bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artışla yeni bir rekor kırdığını belirtti.

Erdoğan, ihracattaki bu güzel haberlere ithalat tarafından gelen olumlu verilerin de eşlik ettiğini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.