İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?

İran'ın 2021 seçimlerinde cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in en yakın isimlerinden biri olarak tanınıyor. İşte Reisi'nin yaşamı ve kariyeri...

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?
Yayınlanma:

İbrahim Reisi, 1960 yılında Meşhed'de doğdu. Genç yaşlarında dini eğitim almaya başladı ve Kum kentindeki ilahiyat okulunda öğrenim gördü.

Siyasi faaliyetlere erken yaşlarda katılan Reisi, İran İslam Devrimi'nin ardından yargı kariyerine adım attı. Ayetullah Ali Hamaney'in liderliğinde eğitim aldı ve yükselmeye başladı.

Reisi, 1980'lerde 'Ölüm Komitesi' olarak bilinen gizli mahkemelerde görev aldı. Bu dönemde binlerce siyasi mahkumun idam edilmesinde sorumluluk üstlendi.

Devlet makamlarında hızla yükselen Reisi, Tahran Başsavcılığı, Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığı ve Yargı Erki Başkanlığı gibi önemli pozisyonlarda bulundu.

2017'de cumhurbaşkanlığına aday olan Reisi, seçimleri kaybetse de 2019'da Yargı Erki Başkanlığı'na atandı. Bu dönemde yolsuzlukla mücadele vurgusu yaptı.

Ulusal ve uluslararası arenada etkili olan Reisi, ABD'nin yaptırım listesine alındı. Ancak ülkesindeki iç ve dış politikadaki etkisi devam ediyor.

Özel hayatında ise eşi Cemile Reisi ile Tahran'da yaşayan İbrahim Reisi'nin, iki kızı bulunuyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.