Kamu kurumları harcama rekoru kırdı

Yılın altı ayında 41 kamu kurumunun 36’sının harcaması enflasyondan fazla arttı. Harcamada ilk sırayı Cumhurbaşkanlığı alırken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı en çok harcama yapan diğer kurumlar oldu.

Kamu kurumları harcama rekoru kırdı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Hükümetin enflasyonu düşürmek ve krizi aşmak için aldığı tasarruf tedbiri kararı kamuda karşılık bulmadı. Yılın ilk altı ayında toplam 41 kamu kuruluşundan 36'sının harcaması enflasyonun çok üstünde çıktı.

Konuyu TBMM'de gündeme getiren CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu üyesi Türker Ateş, tasarrufun lafta kaldığını belirterek, "Harcama artış oranı en yüksek olan ilk beş kurum şöyle: ‘AB Başkanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı.’ Özellikle Cumhurbaşkanlığı ve Diyanet’e enflasyon uğramamış görünüyor. Cumhurbaşkanlığı’nın geçen yılın ilk yarısında 2,1 milyar lira olan harcaması, bu yıl 6 milyar liraya; Diyanet’in 19,6 milyar lira olan harcaması 46,7 milyar liraya fırladı.” dedi.

AB BAŞKANLIĞI REKOR KIRDI

Avrupa Birliği Başkanlığının harcamaları geçen yılın ilk altı ayında, 97 milyon lirayken bu yıl aynı dönemde 6 milyar liranın üzerine çıktığını anımsatan Ateş, şöyle devam etti:

"AB Başkanlığının bütçe artış oranı AB ile görünürde ilişkiler son derece sıkıntılı iken, bu artışın nereden kaynaklandığı mutlaka araştırılmalı. İklim Değişikliği Başkanlığının geçen yıl 23 milyon olan harcaması bu yıl 124 milyon liraya çıktı. Yüzde 418’lik bir artış gözükse de son derece mütevazi bir bütçesi var. İklim Değişikliği meselesini maalesef ciddiye almıyoruz. Deprem nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın harcamalarındaki yüzde 304’lük artış anlaşılabilir. Geçen sene ilk altı ayda 25,6 milyar lira harcayan Bakanlık bu yıl 103, 7 milyar lira harcadı.

TASARRUF SOSYAL HARCAMALARDAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının geçen yıl ocak-haziran arasında 113 milyar lira olan harcamasını, bu yıl 195 milyar liraya çıkardı. Yüzde 73 oranındaki artış, enflasyonla aynı oranda oldu. Reel olarak anlamlı bir değişim yok. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise geçen yıl ilk yarıda 98 milyar lira olan harcamasını, bu yıl sadece yüzde 60 artışla 158 milyar liraya çıkarabildi. Çok açık bir biçimde enflasyona ezildi. Kamuda tasarruf maalesef sosyal harcamalardan yaşandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.