Fenerbahçe için harcanan bir ömür: Aziz Yıldırım 13 yıl önce bugün tutuklandı... | 'Kumpasın ardından yeniden kürsü'

Şike soruşturmasında dönemin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 13 yıl önce bugün 10 Temmuz 2011'de tutuklandı. Soruşturmanın, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türk futbol camiasını dizayn etmek için verdiği talimatla başlatıldığı anlaşıldıktan sonra süreç, "Futbolda şike kumpası" olarak anılmaya başladı.

Fenerbahçe için harcanan bir ömür: Aziz Yıldırım 13 yıl önce bugün tutuklandı... | 'Kumpasın ardından yeniden kürsü'
Yayınlanma:

DERLEME: ÖMERCAN ÖZMEN

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) talimatıyla 3 Temmuz 2011'de başlayan "futbolda şike" operasyonları, Türk futbol camiasını derinden etkiledi. Eski Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve birçok ünlü isim, şike yaptıkları iddiasıyla 10 Temmuz'da gözaltına alındı. Bu süreç, 13 yıl boyunca devam eden ve 88 sanığın yargılandığı "kumpas" davasıyla sürdü.

tutuklandi.jpg

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi gibi isimler "şike ve teşvik primi" suçlamalarından yargılandı. 6 Kasım 2020'de Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin beraat kararlarını onamasıyla birlikte "futbolda şike" davası sona erdi.

KUMPAS DAVASININ BAŞLANGICI

Ancak, 2016 yılında "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurulduğu iddiasıyla FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve 107 sanık hakkında dava açıldı. İddianamede, Fetullah Gülen'in futbol camiasını dizayn etme talimatı verdiği, sanıkların ise bu talimat doğrultusunda hareket ettikleri belirtildi. Toplantılar, yasa dışı dinlemeler ve sahte belgelerle Aziz Yıldırım ve diğer isimlere yönelik kumpas kurulduğu iddia edildi.

azizbaskan-001.jpg

YARGILAMA SÜRECİ VE KARARLAR

"Futbolda şike kumpası" davasının ilk duruşması 20 Şubat 2017'de Marmara Cezaevi karşısındaki salonlarda başladı. Dava sürecinde sanık sayısı 88'e düştü. 4 Haziran 2021'de açıklanan kararlarda, Hidayet Karaca, Lokman Yanık ve Nazmi Ardıç gibi isimler yüzlerce yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar da benzer şekilde ağır cezalara mahkum edildi.

DEVAM EDEN YARGILAMA VE YENİ GELİŞMELER

Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını bazı eksiklikler nedeniyle bozdu. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden görülen davanın 17 Mart 2023'teki duruşmasında bozma kararına uyulmasına hükmetti.

FİRARİ SANIKLARIN YAKALANMASI

"Futbolda şike kumpası" davasının firari sanıklarından avukat Cemalettin Mutlu, 18 Eylül 2021'de terör örgütüne ait bir evde yakalandı. Mutlu hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Yargılanması devam eden Mutlu, 7 Haziran 2023'teki duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

azizyildirim2.jpg

AZİZ YILDIRIM KÜRSÜYE DÖNDÜ

Aziz Yıldırım, tüm bu süreçte Başkanlığı Ali Koç'a kaybetmesinin ardından futbol sahnesinden çekilmişti. Ancak Fenerbahçe'nin son gerçekleştirdiği başkanlık seçimlerinde tekrardan kendisini kürsüde buldu.

'Efsane Başkan Aziz Yıldırım' olarak tekrar Ali Koç'un karşısına çıkan Yıldırım, seçim sürecinde söyledikleri, yaptıkları ve vurguladıklarıyla Fenerbahçe camiasının üzerindeki ölü toprağını kaldırdı.

Aziz Yıldırım seçimi Ali Koç'a kaybetse de Fenerbahçe camiasının tekrardan kenetlenmesinde ve motive olmasında büyük rol oynadı. Seçim sonuçlarıyla beraber birlik beraberlik mesajları vermeye devam eden Aziz Yıldırım, Ali Koç ile el ele tribünleri selamladı.

azizyildirim.jpg

10 Temmuz 2011'de şike davası nedeniyle tutuklanan, sonrasında yaşanan FETÖ kumpasıyla devam eden mahkeme ve mücadele dolu yılların ardından Aziz Yıldırım alışık olduğu yere 'evine' Fenerbahçe'nin kürsüsüne dönse de başkan olmayı başaramadı. Ancak Fenerbahçe taraftarının sevgi ve saygısı uzun yıllardır olduğu gibi hissedilmeye devam ediyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.