Türkiye üçüncü kez üst turda | Turnuva geçmişinde neler var?

Çekya’yı 2-1 yenerek grubunu ikinci tamamlayan ve bir üst tura yükselen milliler, tarihlerinde üçüncü kez bu başarıyı gösterdi.

Türkiye üçüncü kez üst turda | Turnuva geçmişinde neler var?
Yayınlanma:

Portekiz, Gürcistan ve Çekya’nın bulunduğu grupta 6 puan toplayan Milli Takım'ımız, tüm ülkeye zafer şarkıları söyletmeyi başardı. Tarihinde Dünya Kupası Üçüncülüğü de olan takımımız Avrupa Futbol Şampiyonası’na daha çok kez katılmış olsa da hem daha skandal sonuçlara imza attı hem de aynı derecede unutulmaz maçlar yaşadı.

2000-euro.webp

İLK ÜST TUR SEVİNCİ EURO 2000

Mustafa Denizli yönetimindeki milliler, EURO96’da alınan 0 puanlık ilk deneyimin ardından daha iddialı ve güvenli şekilde Belçika-Hollanda ortaklığında düzenlenen turnuvaya geldi.

İtalya, İsveç ve Belçika’nın yer aldığı grupta önce İtalya’ya 2-1 mağlup olan Milli Takım, İsveç’le 0-0 berabere kaldı. Eve dönülecek gözüyle bakılırken Belçika’yı 2-0 yenen A Milli Takım, dört puanla üst tura çıktı.

Üst turdaki rakip ise bu turnuvada grupta yenildiğimiz Portekiz’di. Maç iyi başlasa da bir penaltı kaçıran milliler, Alpay’ın maçtan atılmasıyla on kişi kaldı. Daha sonda Nuno Gomes’in gollerine engel olamayan A Milliler, turnuvaya çeyrek finalde elendi.

1623321315492-tr.jpg

BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEDİ

EURO2008 ise Türkiye’nin futbol arenasına yeniden dönüş yaptı. Uzun bir aranın ardından Dünya Kupası ve EURO turnuvalarına katılamayan Milli Takım “biz buradayız” demişti. Avusturya-İsviçre’nin düzenlediği turnuvada gurbetçilerin dolduğu tribünler büyük bir moral yaratıyordu. Uğur Meleke’nin deyimiyle “ev sahibi gibi değil, ev sahibiydik.”

Portekiz, Çekya ve İsviçre ile aynı gruba düşen milli takım grubu ikinci tamamladı. İsviçre’yi 90+2’de Arda Turan’ın golüyle; Çekya’yı da 87 ve 89’da Nihat Kahveci’nin golleriyle yenen Türkiye, maçların uzun bölümünü geride tamamlamasına rağmen finalde skorboarda galip takım olarak adını yazdırmayı başarıyordu.

Çeyrek Final’de rakip Hırvatistan’dı. Uzun süre, hatta uzatmalar bile 0-0 tamamlanmak üzereydi. 119’da Hrıvatlar golü attığında tribünler stadı terkediyordu. Herkes mağlubiyeti kabullenmişti ancak kapıdan insanları geri döndüren bir olay yaşandı. Rüştü’nün uzun topu Semih’in mucize vuruşu 120+2’de maçı penaltılara getirdi.

Penaltılarda kazanan yine Türkiye oldu.

Yarı finalde rakip Almanya’ydı ve Almanya turnuvadaki en iyi futbolu oynadığımız maçta bizi eledi ve yarı finalde veda ettik.

Şimdi önümüzde üçüncü bir şans var ve rakip Avusturya!

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.