Orhan Aksakal

Orhan Aksakal

Tercih işi zormuş

Tercih işi zormuş

Üniversite sınavları bitti tercih dönemi başladı. Hal böyle olunca Ankara adeta öğrenci akınına uğradı. Akşam gazetede işleri bitirince yolum Gençlik Parkı’na düştü.

Parka girince üniversite sınavında iyi puan alan öğrenciler tercih yapmak için Ankara’ya gelmişler. Hayatlarının belki de en önemli sınavlarından birisi olan eğitim hayatları için tercih yapacakları üniversiteleri yakından görmek istemişler.

Gençlik Parkı girişinde üniversite tercih stantları açılmış ve başta Ankara olmak üzere birçok ilimizden üniversiteler öğrencilere kendilerini tanıtmak, onları kendi okullarına yönlendirmek için hummalı bir çalışma içindeydiler.

Ankara’yı bilmeyen veya yeni gelen öğrenciler için Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Kariyer, Doğru Tercihle Gelecek” sloganıyla hayata geçirdiği 1. Üniversite Tanıtım ve Tercih Günleri’nde Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren Başkentli gençlere doğru tercih yapmaları için ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyordu.

Gençlik Parkı’nda düzenlenen fuarda gençler, 50’den fazla üniversite ile 500’den fazla akademisyenle bir araya gelme fırsatı buldu. Öğrenciler gönüllerindeki üniversiteler hakkında bilgi almak için stantların önünde adeta kuyruk oluşturmuştu.

Onları adına gerçekten mutlu oldum. Çünkü hepsinin gözlerindeki heyecanı görmekle birlikte, birçoğunun nasıl gelecek kaygısı taşıdığına da yakından şahit oldum. Birçoğu ilk kez geldiği Ankara’da okuyacağı okul hakkında bilgi alırken mutlu olduklarına da şahit oldum.

Ama beni mutlu eden bir diğer olay da sınavı kazanan öğrencilerin ve ailelerinin tercih heyecanına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ortak olmasıydı. Başkan Yavaş, öğrencilerle yakından ilgilendi, onların sorunlarını dinledi ve Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Bir Büyükşehir Belediye Başkanının öğrencilerin bu stresli zamanında yanında olmaları takdire şayandır. Ne olursa olsun yoğun iş temposu içinde öğrencilere zaman ayırması onların yanında olmak istemesi ve desteğini vermesi alkışlanacak bir harekettir.

Öte yandan şuna da şahit oldum. Bazı öğrenciler gerçekten ailelerinin ekonomik şartlarını zorlayarak çocuklarını Ankara’ya göndermesi beni üzdü. Bunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Çünkü Başkente gelen öğrencilerin yol parası gerçekten sıkıntılı.

Birkaç öğrenci ile konuştum, kimi ODTÜ istiyor, kimi Ankara Hukuk istiyor, kimi ise bilişim alanında uzmanlaşıp bu sektörde söz sahibi olmak ve hayatını garantiye almak istiyor. Hepsinin hikayesi farklı, hepsinin amacı ve hayalleri bambaşka.

Onlarla konuşurken hem mutlu oldum hem üzüldüm. Bazıları okulunu bitirip yurt dışında burs bulmak peşinde ve kendini oralara atmanın peşinde. Onlar adına sevindim ülkem adına üzüldüm.

Sonra düşündüm biz ülke olarak gençlerimize acaba yeterince fırsat veriyor muyuz? Onların dertleriyle ne kadar dertleniyor, sorunları ile ne kadar yakından ilgileniyoruz diye. Ama birçok öğrenci ülkesinden gitmekte çözümü bulmuş bu beni gerçekten üzdü.

Neticede bu gençler bizim geleceğimiz onlara iyi bir eğitim imkanı sunmak, onlara güzel bir gelecek sunmak adına hepimize büyük görevler düşüyor. Gençlerimizin sesine kulak vermemiz gerekiyor bunu bir kez daha belirtmek istiyorum.

Bütün üniversite tercihi yapan genç arkadaşlarıma üstün başarılar diliyorum. Sağlıklı ve sıhhatli günler sizlerin olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Orhan Aksakal Arşivi