İlhami Şahin

İlhami Şahin

Üniversite tercihinde yapılan hatalar

Üniversite tercihinde yapılan hatalar

Tercih yaparken geçen yılın başarı sıralamasına göre tercih yapman gerektiğini asla unutma. Maalesef hala bazı adaylar başarı sırasına göre değil de puana göre tercih yapılacağını biliyorlar. Tercihleriniz sırasında mutlaka okul psikolojik danışman ve rehber öğretmeni, eğitim uzmanı, kariyer danışmanı, alanda uzman kimler varsa bilgi alışverişi yapmanız sizler için avantaj sağlayacaktır. Evet ÖSYM tercihleri puana göre yerleştiriyor ancak adayların yazacakları programların sıralaması ile kendi sıralamalarını kıyaslayıp tercih yapması teknik açıdan daha doğru daha gerçekçi.  Bu nedenle tercihlerinde kendi başarı sıralaman ve seçtiğin bölümlerin başarı sıralamasını kıyaslaman en doğru yöntemdir. 

YKS’ye girdim puanımı aldım şimdi başarı sıralamama göre yukarıdan aşağıya doğru tıp, hukuk, mühendislik, öğretmenlik yazayım, hangisi gelirse bir iş bulur geleceğimi inşa ederim diye düşünenler hemen orada durun.  Tercih listeni oluştururken bölümlerin başarı sıralaması barajına dikkat etmelisin. Tıp, hukuk, diş hekimliği gibi bölümler kendilerine başarı şartı koyar. Örneğin 50 bin sıralama şartının dışında kalan aday tıp programı seçimi yapamaz gibi.

İnce eleyip sık dokuduk ve ortaya bir bölüm listesi çıkardık tercihlerini belirledin ve bu seçenekleri hangi sıra ile listende konumlandırmalısın.

YKS sonrası üniversite ve bölüm tercihinde 24 tercih hakkın olduğunu bilmelisin. 24  tercih haklarını kullanmak zorunda olmadığın gibi tamamını kullanmakta senin için bir seçenek. Tek tercih hakkını kullanmak her zaman büyük risktir. Tekrar ediyorum tek tercih hakkını kullanmak her zaman büyük risktir. Bazı adaylar başarı sıralamalarından çok emin olmalarından ya da başka çeşitli gerekçelerden dolayı tek tercih yapmak ve süreci noktalamak istiyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir davranıştır. Her tercih döneminde olduğu gibi bu tercih döneminde de adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemeldir.

Mezuna kalmayı düşünmeyen adaylar özellikle bu nedenle riskli tercihten ve tek tercihten uzak durmaları her zaman daha mantıklı olan olacaktır. Benim listemde mutlaka farklı alternatifler barındırırdı söylemeliyim. Eğer tüm tercih hakkını kullanacaksan da sana tavsiyem geniş puan aralıklarına sahip bir liste oluşturman. Yerleşme şansını artırmak için listende sıralamanın altındaki bölümleri de eklemeyi ihmal etmemelisin. Bunun için listende değişik puan türlerine de program ve bölümlere de yer verebilirsin. Fakat belli bir yelpazede oluşturduğun tercih listen kendi içinde çok da çelişmemeli yani aynı tercih listesinde birbiri ile taban tabana zıt programların da olmaması daha sağlıklı olacaktır. İlgi, yetenek ve gelecek dünyanın meslekleri ile örtüşen bölümler tercih listende mutlaka göze çarpmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlhami Şahin Arşivi