İlhami Şahin

İlhami Şahin

Üniversitelerimiz ve dünya üniversiteleri akademik sıralaması

Üniversitelerimiz ve dünya üniversiteleri akademik sıralaması

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve hala etkisi devam eden koronavirüs pandemisi günlük yaşamımızı, sosyal hayatımızı adeta sarstı. Pandemi ile yaşamaya devam ederken pandemi sonrasında bir taraftanda eğitim alanında yeni normalleşmenin nasıl olacağı, sınavların ve eğitimin yönü istikameti tartışılırken, diğer taraftan ise üniversitelerin yeni dönem için ne gibi çalışmalar yürüttüğü ve hazırlıklar yaptığı merak konusu.

Yeni dünyanın yeni aktörü pandemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eğitim alanında büyük bir değişim dönüşümün yaşanmasına neden oldu. Bu süreçte eğitim adeta kabuk değiştirdi. Pandemi sürecinde en büyük değişimi dönüşümü eğitim sektörü yaşadı. Anaokuldan üniversiteye kadar tüm eğitim kademelerinde bu kabuk değişikliği ciddi şekilde hissedildi. Özellikle üniversiteler öğrencilerine sundukları eğitimler ile “yeni nesil üniversite” olma yolunda büyük adım attılar. Ülkemizin yeniliğe açılan kapıları, ilim ve inovasyon damarları olan üniversiteler bu süreci daha iyi yönetmeliler. Yaşanacak her türlü olağan dışı durumda olaylara hızlı tepki verilmesi kadar, olayların objektif şekilde analiz edilmesi sürecinde üniversitelere her zaman büyük roller düşmüştür. Yaşanan gelişmelere gerek uyum sağlama gerekse hızlı ve doğru tepkiyi verme konusunda üniversiteler, akademik personeli ve teknik alt yapısı ile ülkelerin en donanımlı kurumlarıdır.

Pandemi sürecinde üniversitelerde, uzaktan eğitim, online eğitim test aşamasını geçti. Online eğitimler artık üniversiteler için ayrıcalık değil bir gereklilik oldu. Bu dakikadan sonra üniversitelerde uzaktan eğitim çalışmaları için gerek alt yapı çalışmalarına gerekse üst yapı çalışmalarına daha fazla bütçe ayrılacağı hatta profesyonel birimler oluşturulacağı kanısındayım. Bu çalışmaları gerektiği gibi hassas yöneten, gerekli bütçeyi ayıran üniversitelerin hem ülke içinde ki sıralaması hem de dünya üniversitelerinin yer aldığı listedeki (World University Rankings QS, Times Higher Education THE) yerlerinin olumlu etkilenecek ve çalışmalar üniversitelerin listelerde üst sıralarda yer almasına katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla bu tür çalışmalara yatırım yapacak üniversiteler tercih zamanı öğrenciler için cazibe merkezi olmakta mezun olacak öğrenciler için ise kariyer planlaması aşamasında, kariyer yolculuklarında kariyerler hedeflerine hızlı ilerleme ve öğrencilerine iş dünyasında öne çıkma imkanı sağlayacaktır. Eğitimin her yerde ulaşılabilir, sürdürülebilir olması açısından üniversitelerin bu tür yatırımlar yapması, eğitimin lokomotifi, kariyer feneri görevleri üstlenmesi ülkemizin eğitim kalitesi içinde çok önemli işlere imza atması anlamı taşımaktadır.

Çevrimiçi üniversiteler, online üniversiteler şu andan itibaren çağın bize dayattığı öğrencilerin hazır oldukları yeni nesil üniversitelerdir. Online üniversite, çevrimiçi üniversite öğrencilerine kendi alanında kariyer kapıları açan kariyer fırsatı sunan aynı zamanda inovasyona yatırım yapan, sorgulayan ve duruma uygun çözümler üretmeye hazır eğitim kurumlardır. Bu tür dijital gelişmeler gerek kampüsler arasındaki gerekse kampüs ve öğrenci arasındaki duvarın aşılmasında en belirleyici faktörlerdir.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlhami Şahin Arşivi