Gıda beyanının ne olduğunu ve gıda satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini musunuz?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın web sitesinde yer alan “Bunları Biliyor muydunuz?” köşesinde gıda tüketimiyle ilgili önemli bilgiler vatandaşlarla paylaşılıyor. Biz de anadolugazete.com.tr olarak, bu bilgileri derleyip siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz.

Gıda beyanının ne olduğunu ve gıda satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini musunuz?
Yayınlanma:

Gıda tüketimi noktasında vatandaşları bilgilendirmeye, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Üç soru ve üç cevap ile merak edilen konuları haberleştirerek vatandaşları güvenilir gıda tüketimi konusunda bilinçlendirmek ve doğru bildikleri yanlışları düzeltmeye katkı sunuyoruz. Bugün, Beslenme beyanı nedir?, Gıda işletmelerine resmi kontroller nasıl yapılıyor?, Gıda satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? sorularına cevap arayacak tüketicileri bilgilendireceğiz.

Tarım Bakanlığı, Beslenme Beyanları Yönetmeliği için Kılavuz Taslağı Hazırladı

BESLENME BEYANI NEDİR?

Beslenme beyanı, bir gıdanın içerdiği enerji, besin öğeleri veya diğer öğeleri nedeniyle beslenme yönünden aşağıda belirtilen yararlı özelliklere sahip olduğunu belirten, ileri süren veya ima eden herhangi bir mesaj olarak tanımlanıyor.

Yüksek lif, düşük yağlı, enerjisi azaltılmış gibi ifade edilen beslenme beyanları, gıda etiketlemesinde gönüllü olarak uygulanmakta olup tüketici yararına bilgilendirme sağlamanıyor.

Türk Tarım Orman Dergisi

GIDA İŞLETMELERİNE RESMİ KONTROLLER NASIL YAPILIYOR?

Gıda güvenilirliği teminine yönelik yürütülen denetim ve kontroller; ithalat ve ihracatta yapılan kontroller dahil olmak üzere birincil üretim aşamasından tüketiciye kadar olan tüm aşamalarda; işletmelerin onay/kayıtları ile şüphe, şikayet, izleme, izlenebilirlik, gözetim ve denetim gibi farklı hizmet ve tekniklerin tümünü içeriyor.

Resmi kontroller sırasında gerekli görülmesi halinde numuneler alınmakta ve analizler yapılmak üzere Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerine gönderilmektedir. Gıda Kontrol Laboratuvarlarında gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin mevzuatta belirlenmiş kriterler kapsamında gıda güvenilirliği ve kalitesine ilişkin analizleri yapılmaktadır. Yapılan resmi kontroller ve analiz sonrası olumsuzluk tespiti halinde gıda işletmelerine idari yaptırımlar uygulanıyor.

Bakanlıkça 5996 sayılı Kanun kapsamında: Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunma, idari para cezası, ürünlere el koyma, mülkiyetinin kamuya geçirilmesi üretimin tamamı veya tehlike oluşturan bölümünün faaliyetlerinin durdurulması, insan sağlığı ve gıda güvenilirliği, hayvan sağlığı ve yem güvenilirliği açısından tehlike oluşturmayan ve acil tedbirleri gerektirmeyen diğer durumlarda, görülen uygunsuzlukların giderilmesi için süre verilmesi gibi tedbirler uygulanıyor.

Bu denetimler, 81 ilde bulunan toplam 7.104 gıda kontrol görevlisi tarafından yapılıyor.

Bakanlıkça resmi kontroller risk esasına göre önceden haber verilmeksizin Bakanlık ve İl yıllık numune alma programları, Ulusal Kalıntı İzleme Planı (UKİP) yanı sıra şüphe, şikâyet, ihbar, TİMER, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı kapsamında şikâyet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak gerçekleştiriliyor.

GIDA SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

GIDA SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Gıdaların etiket bilgilerini mutlaka okuyun.

Son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihinin bulunup bulunmadığını kontrol edin. Son tüketim tarihi geçmiş gıdaları kesinlikle satın almayın.

Ambalajı bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış ambalajlı gıdaları satın almayın.

Etiket üzerindeki uyarılara dikkat edin ve her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, vb…) satışa sunulup sunulmadığını kontrol edin. Dondurulmuş gıdalarda soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edin.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.