Stres deriyi etkiliyor!
Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağdaş Koç, "Stresin etkisiyle ciltte kuruma, pul pul dökülmeler ve ince kırışıklıklar ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, strese bağlı olarak cildin hyalüronik asit ve kolajen üretimi azalıyor, bu da ciltte daha fazla yaşlanma ve kuruma belirtilerine yol açıyor." dedi.
Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağdaş Koç, stresin cilt sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini olduğunu belirterek, stresin özellikle yaşlanmayı hızlandıran bir faktör olduğuna dikkat çekti. Dr. Koç, stresin vücutta birçok sistemi olumsuz etkilediğini belirterek, derinin en fazla etkilenen alanlardan biri olduğunu söyledi.
STRES DERİYİ ETKİLİYOR!
Dr. Koç, stresin vücutta adrenalin ve kortizol seviyelerini artırarak cilt sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti. Stresle birlikte kan dolaşımının zayıfladığını, derinin beslenmesinin azaldığını ve bunun sonucunda yaşlanma belirtilerinin hızlandığını belirten Koç, "Stresin etkisiyle ciltte kuruma, pul pul dökülmeler ve ince kırışıklıklar ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, strese bağlı olarak cildin hyalüronik asit ve kolajen üretimi azalıyor, bu da ciltte daha fazla yaşlanma ve kuruma belirtilerine yol açıyor." dedi.
Aynı zamanda stresin akneye meyilli kişilerde sivilce oluşumunu arttırdığına dikkat çeken Dr. Koç, stresin tırnakları da olumsuz etkilediğini söyledi. "Strese bağlı olarak tırnaklarda kırılma, soyulma ve şekil bozuklukları sıkça gözlemleniyor. Birçok kişi strese girerek tırnaklarını koparıyor, bu da fiziksel sorunlara yol açabiliyor" diye ekledi.
STRES SAÇ DÖKÜLMESİNİ DE TETİKLİYOR
Dr. Koç, stresin saç dökülmesini de önemli ölçüde etkilediğini söyleyerek, "Stresten kaynaklı saç dökülmesi, çok yaygın bir sorundur. Eğer saç dökülmesi iki aydan uzun bir süre devam ederse, mutlaka tahlil yapılması gerekir. Stresle bağlantılı olarak dökülmelerin yanı sıra, saçta kırılmalar ve dökülmeler de sıklıkla görülmektedir" şeklinde konuştu.
CİLT HASTALIKLARI ARTTI!
Dr. Koç, stresin yalnızca yaşlanma belirtilerini değil, aynı zamanda dermatolojik hastalıkları da tetiklediğini ifade ederek, "Stres, sedef hastalığını, vitiligo gibi cilt hastalıklarını, egzama, akne gibi sorunları da şiddetlendirebiliyor. Özellikle stresli dönemlerde sedef hastalığı alevlenir ve tedavi süreci daha zor hale gelir. Egzama ve atopik dermatit gibi hastalıklar da stresle bağlantılı olarak artış gösteriyor." dedi.
Dr. Koç, psikolojik faktörlerin cilt sağlığı üzerindeki etkilerine de değindi. Psikosomatik hastalıklar olarak bilinen bu durumlarda, stresin vücutta somut belirtiler olarak ortaya çıkabildiğini ifade etti. "Liken planus gibi hastalıklar, kaşıntı ve iltihapla seyreden ve genellikle stresle tetiklenen bir cilt sorunudur. Cilt hastalıklarının çoğunda, stresin önemli bir etkisi vardır" ifadelerini kullandı.
Dr. Koç, stresin cilt sağlığını olumsuz etkilememesi için bireylerin bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Stres, uyku düzenini bozabiliyor, alkol ve sigara kullanımını artırabiliyor. Bu da cilt sağlığını kötüleştiriyor. Bu kısır döngüye girmemek için stresten korunmanın yollarını aramalıyız. Hobilerle uğraşmak, kendimizi mutlu edecek aktivitelerde bulunmak faydalı olabilir. Ayrıca, stresin neden olduğu cilt sorunları için psikiyatri uzmanlarından destek almak da önemli."
**Sonuç olarak, Dr. Koç, stresin cilt sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerinden korunmak için hem fiziksel hem de psikolojik önlemler almanın büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.