Kızamık ve boğmaca vakalarındaki artış uzmanları endişelendiriyor!

Son yıllarda dünya genelinde kızamık ve boğmaca vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar bu durumu aşılama oranlarındaki düşüşe bağlıyor. Türkiye'de de gözlemlenen bu artış, özellikle aşı karşıtlığının ve aşı kararsızlığının etkisiyle bulaşıcı hastalıkların yayılmasında ciddi tehditler oluşturuyor. Uzmanlar, bu hastalıkların özellikle küçük çocuklar için tehlike arz ettiğine dikkat çekerek, aşılamanın önemine vurgu yapıyor.

Kızamık ve boğmaca vakalarındaki artış uzmanları endişelendiriyor!
Yayınlanma:

Prof. Dr. Eda Kepenekli ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Aygün, kızamık ve boğmaca vakalarının artış gösterdiğini belirterek, bu hastalıkların genellikle aşılamama nedeniyle daha sık görüldüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Eda Kepenekli, boğmaca vakalarının ülke genelinde arttığını ve özellikle küçük bebeklerin bu hastalıktan ağır şekilde etkilendiğini belirtti. Kepenekli, “Boğmaca, 6 aydan küçük bebeklerde ölümcül olabilen bir hastalık. Bu bebeklerde öksürük nöbetleri sonrası apne, yani nefes durması, sıkça görülebiliyor ve bu durum bebeklerin yoğun bakıma alınmasına yol açabiliyor. Üstelik bazı bebeklerde kafa içi basınç artışına bağlı kanamalar görülebilir, bu da bebeklerin kaybına neden olabilir" dedi.

Prof. Dr. Kepenekli, boğmaca hastalığının yayılmasını engellemenin en etkili yolunun aşılamak olduğunu, hem bebeklik çağındaki çocukların hem de bebekle temas eden yetişkinlerin bu hastalığa karşı aşılanması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Kepenekli, gebelik döneminin son üç ayında anne adaylarının boğmaca aşısı olmasının, bebeklerini korumada etkili bir yöntem olduğunun altını çizdi.

KIZAMIK: KOVİD'DEN DAHA HIZLI BULAŞAN BİR TEHDİT

Kızamık vakalarının da son dönemde arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Kepenekli, özellikle pandeminin etkisiyle aşılamada görülen azalmaların bu artışı tetiklediğini söyledi.

Prof. Dr. Kepenekli, şöyle konuştu:

"Kızamık, Covid-19'dan çok daha hızlı bulaşan bir enfeksiyon. 2 yıl önce ciddi bir salgın yaşadık ve o dönemde aşı karşıtlığı nedeniyle vaka sayılarında ciddi bir artış oldu. Neyse ki bu salgın kontrol altına alınabildi, ancak yüzlerce çocuğun hastanede tedavi edilmesi gerekti."

AŞISIZ OLMAK CİDDİ KOMPLİKASYONLARA YOL AÇABİLİR!

Doç. Dr. Deniz Aygün, son yıllarda aşı reddi ve kararsızlıklarının kızamık ve boğmaca vakalarının artmasına yol açtığını belirterek, “Aşısız vakalarda her iki hastalık da çok ağır seyredebiliyor, hatta ölümcül olabiliyor. Aşılanmış çocuklar bu hastalıklara ya yakalanmıyor ya da çok hafif bir şekilde geçiriyor. Aşılanmayanlar ise ağır komplikasyonlar yaşayabiliyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Aygün, bu hastalıkların özellikle küçük çocuklar için tehlikeli olduğunu ve ebeveynlerin aşıların önemini hastalıkları geçirdikten sonra fark ettiklerini söyledi.

Doç. Dr. Aygün, boğmaca vakalarının çoğunun küçük çocuklarda görüldüğünü ve Sağlık Bakanlığının önerdiği “koza aşı stratejisi” ile, anne-baba gibi çevredeki büyüklerin aşılanarak bebekleri korumanın mümkün olduğunu belirtti. Bu uygulamanın, bebeklerin henüz aşılanamadığı dönemlerde büyük bir koruma sağladığını ifade etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.