Çocuklarda kafa travmaları: Ebeveynler nelere dikkat etmeli?
Uzman Dr. Nur Çetinkaya Bodur, "2-7 yaş arasındaki çocuklar oyun oynarken sıklıkla kafalarına darbe alabiliyorlar. 7-14 yaş arasındaki çocuklarda ise daha şiddetli kafa travmaları meydana gelebiliyor. Bu yaş grubundaki travmalar, genellikle daha önceden tahmin edilemeyen kazalar sonucu daha ciddi olabilir." dedi.
Çocuklar enerjik ve meraklı doğaları gereği sıkça düşer, çarpar ve yaralanır. Ancak ebeveynler, bu tür ani kazaların ne kadar ciddi olabileceği konusunda bazen kararsız kalabiliyor. Özellikle kafa travmaları, çocuklar için tehlikeli olabilecek yaralanmalar arasında yer alıyor.
Uzman Dr. Nur Çetinkaya Bodur, çocukların kafa travmalarında ebeveynlerin nasıl hareket etmesi gerektiğini ve hangi durumlarda hastaneye başvurmaları gerektiğini anlattı.
Uzm. Dr. Nur Çetinkaya Bodur, çocukların denge ve koruma mekanizmalarının tam olarak gelişmediği ilk 7 yılda kafa travmalarının daha sık görüldüğünü belirtti.
Bodur, "Özellikle 2-7 yaş arasındaki çocuklar oyun oynarken sıklıkla kafalarına darbe alabiliyorlar. 7-14 yaş arasındaki çocuklarda ise daha şiddetli kafa travmaları meydana gelebiliyor. Bu yaş grubundaki travmalar, genellikle daha önceden tahmin edilemeyen kazalar sonucu daha ciddi olabilir." dedi.
HAFİF VE CİDDİ KAFA TRAVMALARINI AYIRT ETMEK ÖNEMLİ!
Kafa travmalarının hafif ve şiddetli olmak üzere iki ana kategoride değerlendirilebileceğini ifade eden Uzm. Dr. Çetinkaya Bodur, hafif kafa travmalarının belirtilerini şu şekilde sıraladı:
“Hafif baş ağrısı, kısa süreli baş dönmesi, uyuklama hali, geçici hafıza kaybı (çarpma anını hatırlamama), yorgunluk ve hafif mide bulantısı.” Bu tür belirtiler genellikle dinlenme ile geçebileceği için, ebeveynlerin dikkatli bir şekilde gözlem yapması ve gerektiğinde çocuklarını bir sağlık kuruluşuna götürmesi öneriliyor.
Bununla birlikte, ciddi kafa travmalarında belirtiler daha belirgin ve endişe verici olabileceğine dikkati çeken Uzm. Dr. Çetinkaya Bodur, ciddi kafa travmalarında bilinç kaybı, baş ağrısı, tekrarlayan kusma belirtilerin gözlemlenmesi halinde hemen hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti.
DİĞER BELİRTİLER!
Fiziksel deformasyonlar: Kafada şişlik, morarma, açık yara veya çökme.
Nöbetler: Kontrolsüz kasılmalar veya nöbet benzeri hareketler.
Bilinç bulanıklığı veya konuşma zorluğu: Çocuk kafasını çarptıktan sonra kafası karışmış görünebilir veya konuşmakta zorluk çekebilir.
Denge kaybı veya hareket güçlüğü: Çocuk yürümekte zorlanabilir veya vücudunun bir tarafında zayıflık hissedebilir.
Görme problemleri: Çift görme, bulanık görme veya ani görme değişiklikleri.
Beyin sıvısı sızıntısı veya dışarı kanama: Kulaktan veya burundan kan veya açık renkli sıvı gelmesi.
ZAMANINDA MÜDAHALE HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Uzm. Dr. Çetinkaya Bodur, kafa travmasından sonra çocuğu dikkatle gözlemlemenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, ebeveynlerin travmanın ciddiyetini fark ettikleri an vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini vurguladı.
Uzman. Dr. Bodur, şöyle konuştu:
“Ebeveynler, çocuklarındaki belirtileri doğru bir şekilde değerlendirip zamanında müdahale etmelidir. Bu tür kazalarda, acil servise gidip çocuğun gerekli muayene ve testlerden geçmesini sağlamak hayati önem taşır. Hafif travmalar ise genellikle dikkatli takip ve dinlenme ile yeterli şekilde iyileşebilir”
Uzm. Dr. Çetinkaya Bodur, çocukların güvenliğini sağlamak adına ebeveynlerin tedbirli olmalarını ve gerektiğinde hızlı hareket etmelerini önerdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.