İlhami Şahin

İlhami Şahin

Yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzu nasıl incelenmeli?

Yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzu nasıl incelenmeli?

ÖSYM ‘Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu yayınladı hadi buyrun tercih süreci sizler için başladı diyor. Top sizde şimdi siz neler yapacaksınız adım adım gidelim. Öncelikle ÖSYM’nin yayınladığı ‘Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatlice okumalısın. Çünkü bazı programlarda adayların sürprizlerle karşılaşmaması için özel koşulları bulunabiliyor. Bunlarla ilgili açıklamalar bulunuyor. Örneğin bir üniversitenin vakıf (özel) mi devlet mi olduğu ya da vakıflardaki burs oranları hakkında açıklamalar var. Her adayın dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor.

Kılavuzdaki özellikle özel koşulları dikkatle okumalısın. Seçilecek programların bazılarının önünde parantez içinde çeşitli bilgiler olabiliyor. Bu bilgiler o program hakkında detaylı olarak bilgi veriyor.  Örneğin programın öğrenim şeklini, varsa yabancı dille eğitimini, burs olanaklarını, tercihte cinsiyet ve uyruk zorunluluğu olduğu veya olmadığı, ana yerleşke veya kampüs dışında başka bir konumda bulunuyorsa bulunduğu konumu açıklamak için bilgiler yer alıyor. Bu bilgileri göz ardı etmemen ve tercihinin sonucunda bir sürprizle karşılaşmaman için bu hususları dikkate almalısın.

Düşündüğün mesleklerin dışında çağa uygun gelecek sunan mesleklerini araştır ve gerekirse uzmanlarından bilgiler al, yeni açılan üniversite programlarını, şartlarını da kılavuzu okuduktan sonra alternatiflerine ekleyebileceğini ve bu sırada artan kontenjanları da değerlendirebileceğini unutma. Çünkü bir önceki yıl aldığı sayıdan daha çok alım yapacak bir bölüme gitme şansın kontenjanın artmasıyla birlikte başarı sıralaması düşecek ve artmış olacak.

Sıkın sakın sana uygun olmadığını düşündüğün fakat sırf ama sırf puanın tutuyor diye ya da akranların arasında popüler olduğu için gidebileceğini düşündüğün bir bölümü okuman senin için ileride sıkıcı ve bitmek bilmeyen günler, haftalar, aylar ve yıllar anlamına gelebilir. O nedenle istemediğin bir bölümü yazmamaya dikkat et. Bu tuzağa düşmemen için uyarıda bulunmalıyım.

Tercih yapıp bir programa yerleşirsen ve o programda okumak istemezsen sonraki yıl sınava girdiğiniz ortaöğretim başarı puanın (OBP) yarıya düşecek. Puan kaybı yaşayabileceğini de unutmaman gerekiyor. Bunu bilerek tercih yapılmalısın veya yapmayıp gelecek yıl için hazırlıklara şimdiden başlamalısın.  İlk tercihlerde bir üniversite ve bölüme yerleşeyim de ek tercihlerde tekrardan tercih yaparım düşüncesinde olan adaylar maalesef oluyor. Bu düşüncenizi aklınızdan çıkartın. Bir bölüme yerleştiysen o yıl açılacak ek kontenjanlara da yerleşemeyeceğini bilmeni isterim.  Hem ayranım dökülmesin hem yoğurdum ekşimesin hesabı bir bölüme yerleşeyim de ek kontenjan açılırsa istediğim bölüme geçerim durumu maalesef söz konusu olmuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlhami Şahin Arşivi