Ümit Yurtkuran

Ümit Yurtkuran

Dua’nın sağlığımıza etkileri… (2)

Dua’nın sağlığımıza etkileri… (2)

"Eğer duanız olmasa, Rabbim katında ne öneminiz var ki." Furkan (23) ayet "Bana dua edin size cevap vereyim…" Mümin (40)/ ayet 60 gibi daha birçok ayette; tüm kapıların birer birer yüzümüze kapandığında, gücümüzün yetmediği her türlü problem karşısında, yalnız ve çaresiz olmadığımızı hatırlatarak her şeye gücü yeten Allah’a sığınarak, O’na dua etmemizi emretmiştir.

Çünkü "dua" insanın Allah karşısındaki acizliğini fark ederek, gönlünden geçenleri yaratıcısına arz etmesidir. Dua insanın aklını, iradesini, her türlü imkanını kullanarak var gücü ile elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen, ümit kapılarının birer birer yüzüne kapandığında, mücadele gücünü kaybedip yürekten "bittim ya Rab artık gücüm yetmiyor" diyerek kendisini tek yaratıcısı olan Allah’a teslim etmesidir.

Dua; eğer hala yapabilecek bir şeylerimiz varsa sonuna kadar yapmamız, gücümüz varsa o bitinceye kadar kullanmamız, soluğumuzun tükendiği noktada ise hiç ummadığımız yerden, ummadığımız şekilde önümüzde bir kapı açılacağına dair Allah’a olan imanımızdır.

Duanın insan psikolojisi üzerindeki etkileri bilinmekle birlikte, bedensel bir hastalık üzerindeki iyileştirici etkilerinin neler olduğu, bilim insanları tarafından tamamen çözülebilmiş değildir. Ancak özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde, duanın iyileştirici etkileri üzerine pek çok bilimsel araştırma yapılmış ve insanlarla paylaşılmıştır.

1912 yılında Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen, ünlü Fransız Cerrah ve Fizyolog Alexis Carrel, insan vücudu üzerine yaptığı yıllar süren uzun araştırmalar sonucu "hayatın idamesi için ruhun tekamülünün şart olduğu" görüşünü ortaya koyarak, "duanın hem psikolojik hem de fizyolojik olarak insan sağlığı üzerinde ki etkilerini" anlatan Dua kitabını yazmıştır.

ABD’de yayınlanan ünlü Newsweek haber dergisinin 10 Kasım 2003 tarihli sayısında "Allah ve Sağlık," "Din İyi Bir İlaç mı"? "Bilim Neden İnanmaya Başlıyor" (God &Health is Religion, Good
Medicine? Why Science is Starting to Believe) başlığı altında dinin iyileştirici etkisi kapak konusu yapılmıştır.

Newsweek’in anketine katılan insanlardan %72’si dua ederek hastalıktan daha çabuk kurtulduklarını, duanın iyileşmeyi kolaylaştırdığına inandıklarını beyan etmişlerdir.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de yapılan çeşitli araştırmalarda, hastalar için dua etmenin, hastaların rahatsızlık belirtilerini azalttığı ve iyileşme sürecini hızlandırdığı sonucu elde edilmiştir.
(Devam edecek)
Cuma gününün dua edenlerimizin çoğalmasına vesile olması dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit Yurtkuran Arşivi