Ali Murat Karabağ

Ali Murat Karabağ

Eğitimde bahar rehaveti

Eğitimde bahar rehaveti

Eğitimde bahar rehaveti, genellikle bahar aylarında artan sıcaklık, gün ışığı ve diğer mevsimsel değişiklikler nedeniyle öğrencilerin motivasyonunu ve dikkatini etkileyen bir durumdur. Öğrenciler özellikle bahar aylarında sınıf dışında daha fazla zaman geçirmek isteyebilirler. Bunun sonucunda sınıfta dikkatlerini toplamakta zorlanabilir ve odaklanma sorunları yaşayabilirler. Bunun için öğrencilere daha ilgi çekici ve etkileşimli ders materyalleri sunmak, açık hava aktivitelerini ders planlarına dahil etmek gerekir.

Ayrıca güzel havada arkadaşıyla dışarıda zaman geçirmek isteyen öğrenciler için arkadaş çalışma grupları oluşturulabilir. Arkadaşlarıyla aynı anda ders yapan öğrencinin dışarıya karşı merakı bu şekilde azalacaktır.

Bahar rehaveti ile test ve sınavlara hazırlanma motivasyonları azalan öğrencilerin performansında düşüş yaşanabilir. Öğrencilerin başarıları performanslarında yaşanacak düşüşle başa çıkmak için, eğitimciler ve velilere yönelik şu stratejileri sıralayabiliriz.

Öncelikle yanlarında olduğunuzu hissettirin ancak bunu sadece düzenli olarak verilen geri bildirim ve takdir cümleleriyle sınırlandırmayın. Belirlenen hedefler doğrultusunda onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Süreci birlikte planlayın ve onunla eş güdümlü bir plan hazırlayın. Çocuğunuz ders çalışırken siz televizyon izlemeyin, telefonunuzla ilgilenmeyin. Spor yapın, farklı bir hobi üzerine yoğunlaşın ki çocuğunuz ders çalışırken sizlerin keyif yaptığını düşünerek odağından uzaklaşmasın.

Çocuklarınıza, sınavlarda veya testlerde başarılı olmaları için gerçekçi ve ölçülebilir hedefler koymalarında yardımcı olun. Gelişim alanlarını belirleyerek olumlu ve yapıcı eleştirilerde bulunun. Bu hedeflerin onların kişisel gelişimlerine katkı sağladığını ve gelecekteki başarılarına doğrudan etki edeceğini vurgulayın.

Unutmadan belirtmek gerekir ki bahar aylarında artan aktiviteler ve dışarıda daha fazla zaman geçirme eğilimi, öğrencilerin uyku düzenini etkileyebilir. Bu da öğrencilerde yorgunluk hissi yaratır ve okul performanslarını olumsuz yönde etkiler. Öğrencilere dinlenme ve gevşeme zamanları sağlamak da bu durumda çok önemlidir, böylece hem öğrenme süreci desteklenir hem de öğrencilerin enerjilerini yenilemeleri sağlanır.

Sonuç olarak, bahar rehaveti de eğitimde yaşanacak tüm sorunlar gibi çocuklarımızın yanında olduğumuzu hissettirerek birlikte aşılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ali Murat Karabağ Arşivi