Fransa yolundan dönen incirler ülkenin gündemi oldu

Fransa'ya ihraç edilmek üzere yola çıkan kuru incirler, yüksek aflatoksin seviyeleri nedeniyle geri çevrildi. İç piyasada risk oluşturabilecek ürünlerin tespiti, sağlık ve gıda uzmanlarının gündeminde. Yetkililerin alacağı önlemler ve açıklamalar bekleniyor.

Fransa yolundan dönen incirler ülkenin gündemi oldu
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Dünya gıda gündemini Türkiye'ye taşıyan Inside Eat Türkiye, 13 Nisan'da yaptığı paylaşımla Fransa'ya ihraç edilmek üzere yola çıkan kuru incirlerin sınırdan geri çevrildiğini duyurmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı etiketlenerek yapılan paylaşımda şu açıklamalara yer verilmişti:

tarimimn.jpg

"Önceki gün Türkiye'den Fransa'ya ihraç edilmek istenen üç farklı parti kuru incir, yüksek aflatoksin sebebiyle sınırdan geri çevrilerek iade edildi. 10 mcg/kg-ppb olması gereken toplam aflatoksinin ürünlerde 104 mcg/kg-ppb ve 112 mcg/kg-ppb düzeyinde olduğu görüldü."

findikkk.jpg

UZMANLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Yapılan paylaşım sonrasında konu birçok sağlık ve gıda uzmanının dikkatini çekerek tartışmalar başladı. Prof. Dr. Serhat Fındık, konuyu ele alan isimler arasında yer alıyor. Fındık, incirlerde tespit edilen toksin madde ile ilgili şu açıklamada bulundu:

"Aflatoksin, en kuvvetli toksinlerden olup birebir karaciğer kanseri ile ilişkilidir. Bu ürünlerin bir an önce imha edilmiş olup iç piyasaya yani bizlere sunulmadığının kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyorum. Ek olarak, bu zehirlenmeye kimlerin sebep olduğu derhal hesap vermelidirler."

gida-dedektgu.jpg

YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Gıda Dedektifi hesabının sahibi Musa Özsoy ise Gıda Dedektifi hesabından yaptığı paylaşımla konunun bakanlık tarafından ele alınması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

"Yayınlarımız milyonlara ulaşıyor fakat yetkili kurumlardan tek bir cümle açıklama yapılmıyor. Uygunsuz nitelikteki bu ürünleri ihraç edenlere herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığı ve ürünlerin imha edilip edilmediği bilinmiyor."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.