İthal ete de ulaşmak hayal oldu: “Memleketin ihtiyacını karşılayacak yerli et yok”

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK) et fiyatlarına yüzde 25 zam yapmasının ardından kıymanın ortalama kilosu 580 TL’den satışa çıkarken, kuşbaşının kilogram fiyatı ise ortalama 650 TL oldu.

İthal ete de ulaşmak hayal oldu: “Memleketin ihtiyacını karşılayacak yerli et yok”
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye Kasaplar Federasyonu Ankara Temsilcisi Sebahattin Bulut, Et ve Süt Kurumunun gerçekleştirmiş olduğu zam sonrasında kasap tezgahlarındaki güncel fiyatları anadolugazete.com.tr’ye aktardı.

Bulut, “Kıymanın fiyatı 580 TL, kuşbaşı 650 TL, antrikot 750 TL civarına yükseldi. Tavuk fiyatlarında da yükseliş oldu. Tavuk fiyatları 110-120 TL civarına yükseldi. Tavuk kanadı ise 200 TL’yi geçti. Balıkesir Kıvırcık kuzu eti 650-680 TL, bonfile 950 TL oldu.” dedi.

“VATANDAŞ ET ALAMAZ DURUMA GELDİ”

Alım gücünün düştüğüne vurgu yapan Bulut, “Girdi maliyetleri çok yüksek. Esnaf çok zor durumda. Kasaplar kapanıyor. Kurban Bayramı yaklaşırken et satışları durma noktasına geldi. Kasaplar iş yapamıyor. Yansıyan fiyat artışları da vatandaşı et alamaz duruma getirdi.” diye konuştu.

“İTHAL ETLER TÜRK DAMAĞINA UYGUN DEĞİL”

Yurt dışından getirilen etler ile fiyatların bu seviyelerde tutulduğunu söyleyen Bulut, ithal etin getirilmemesi durumunda kıymanın kilosunun 950’ye yükselebileceğini, yerli hayvancılığın bitme noktasına geldiğini vurguladı.

etara.jpg

Bulut, “Et ve Süt Kurumu ithal et getiriyor. Bu etler Türk damağına uygun değil. Küçük besici bitmiş durumda. Besicide hayvan olmadığı için yurt dışından gelen ithal etler vatandaşa sunuluyor. Artan fiyatlar geriden artış yaptı.” ifadelerini kullandı.

“MEMLEKETİMİZİ KARŞILAYACAK YERLİ ET YOK”

Mahalle kasaplarının masraflarını çıkaramadığını, 5 kilo et satışıyla günü tamamlayan esnafların olduğunu dile getiren Bulut, “Memleketimizi karşılayacak yerli et yok. Tarım ve hayvancılık olma ülkesinden çıktık. Kasaplar ellerinden geldiği kadar yerli et satma taraftarı. Küçük kasap esnafı elinden geldiği kadar yerli et satmaya devam edecek. Dükkanlara ithal et sokmuyoruz. Yerli et satmak istiyoruz.” dedi.

“KÜÇÜK BESİCİ VE ESNAFA DESTEK OLUNMALI”

Türkiye’de küçük besiciliğin bitme noktasına geldiğini ifade eden Bulut, önce devletin sonra yerel yönetimlerin teşvik çalışması yürütmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan kırsal bölgelerdeki buzağı ölümlerine dikkat çeken Bulut, veteriner hekim kontrolünde gerçekleşecek doğumlarla buzağı ölümlerinin önüne geçilebileceğini söyledi.

et2.jpg

MANSUR YAVAŞ’A ÇAĞRI!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a çağrıda bulunan Bulut, “Küçük, iş yapamaz durumda olan mahalle kasaplarına destek verilmesini istiyoruz. Başkent Marketlerdeki etlerin iş yapamayan mahalle kasapları üzerinden halka ulaştırılmasını ve bu sayede esnafa da destek olunmasını talep ediyoruz. Mansur Yavaş’ın mahalle kasaplarını da görmesini istiyoruz. Mahalle kasaplarının umudu Mansur Yavaş…” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum