Ankara'da minaresi olmayan o caminin hikâyesi şaşırtıyor

Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Hamamönü'nü ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi gereken Sarıkadı Camii, hem tarihi hem de mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. Maneviyatın kalbi olan bu semt, Ankara’nın en fazla uğrak yerleri arasında ilk sıralarda geliyor.

Ankara'da minaresi olmayan o caminin hikâyesi şaşırtıyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Her Ankaralının keyifle ziyaret ettiği Hamamönü, maneviyat duygusunu en güçlü hissedebileceğiniz adresler arasında yer alıyor. Osmanlı döneminden kalma tarihi yapıları, eski Ankara evleri ve İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy’un evi ile dolu bu semt, ziyaretçilerine adeta bir zaman yolculuğu sunuyor.

adsiz-tasarim-1.png

TARİHİN SESSİZ TANIĞI: SARIKADI CAMİ

Bu tarihi yapılardan biri de şüphesiz Sarıkadı Cami olarak karşımıza çıkıyor. 18. yüz yılın sonlarında inşa edilen cami, Ankara'daki en eski camilerden biri olarak öne çıkıyor. Mimarzade Esseyit Kamil Yahya Efendi tarafından yaptırılan caminin duvarları kerpiçten inşa edilmiş vaziyette. Osmanlı mimarisine ait bir yapı olan bu camii, özgün mimari detaylarıyla dikkat çekiyor.

adsiz-tasarim-2.png

MİNARESİ NEDEN YOK?

Sarıkadı Cami’nin minaresi bulunmuyor, ancak bu eksiklik caminin zarafetini gölgelemiyor. Ahşap ağırlıklı inşa edilen caminin tavanı da ahşaptan yapılarak cami geometrik süslemelerle bezenmiş. Tavanın iki parçasındaki bu süslemeler, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Caminin ahşap süslü oyma ile yapılan minberi de bir hayli dikkat çekiyor.

adsiz-tasarim-3.png

OSMANLI MEZARLARI

Camideki pencereler üzerinde Kelime-i Tevhid yazıları yer alırken, caminin avlusunda eski Osmanlı mezarları da bulunuyor. Mimarzade'nin ailesine ait olan bu mezarlar genellikle yazısız Ankara taşı şahideleri kullanılarak inşa edilmiş.

adsiz-tasarim-4.png

TARİHİ KORUMA ÇALIŞMALARI

Sarıkadı Camii, dönem dönem restore edilerek günümüze kadar geldi. Yapılan restorasyon çalışmaları, caminin tarihi yapısına zarar vermeden özenle gerçekleştirildi. Bu sayede cami, günümüzde de özgün yapısını koruyarak ziyaretçilerini ağırlamaya ve ibadet merkezi olmaya devam ediyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.