Ankara'nın ilk kadın vekillerinden Satı Kadın

Ankara'nın ilk kadın milletvekillerinden olan Satı Kadın'ın Kahramankazan'daki müzeleştirilmiş evi, fırsat verildiğinde kadınların her işin üstesinden gelebildiğini görmek ve dönemin şartlarını anlamak adına ziyaretçilerini bekliyor.

Ankara'nın ilk kadın vekillerinden Satı Kadın
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Türkiye'nin ilk kadın milletvekillerinden olan Satı Çırpan, halk arasında bilinen ismiyle Satı Kadın'ın Ankara Kahramankazan'da bulunan müzeleştirilmiş evi, çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Cumhuriyet'in ilk yıllarından bu güne aktarılan bir başarı hikayesi olarak Satı Kadın'ın hayatı, hemcinslerine bir örnek teşkil etmesi açısından büyük önem taşıyor.

muze.jpg

SATI KADIN'IN İLHAM VEREN HAYAT HİKAYESİ

Satı Kadın Ankara'nın Kazan ilçesinde doğmuş ve Kurtuluş Savaşı yıllarında yurdun kurtulması için askerlere destek olmuştur. Okuma yazma bilmeden, iyi niyeti ve özgüveni sayesinde hayatını bir başarı hikayesine dönüştüren Satı Kadın, babasından miras kalan arazileri başkalarının ellerinden kurtararak bir cesaret örneği göstermiştir.

muze1.jpg

Daha sonra köylünün her derdine derman olmaya çalışan Satı Kadın, önce muhtarlığa adım atıyor, sonra da Atatürk'le tanışma fırsatı yakalayıp Ankara'nın ilk kadın milletvekillerinden biri olarak tarih sayfalarına adını yazdırıyor. Cumhuriyet tarihinde önemli bir yerde konumlanan Satı Kadın, ilk köylü kadın milletvekili olarak da biliniyor.

EVİ MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Satı Kadın'ın yaşadığı dönemi gelecek kuşaklara aktarmak için müzeye dönüştürülen evi, Kahramankazaman'ın önemli bir değeri olarak korunuyor. Müzede, Satı Kadın'ın kullandığı eşyalar, giydiği kıyafetler ve o dönemin dokusunu anlatan birçok obje sergileniyor. Aynı zamanda müzenin bahçesinde Satı Kadın'ın anıt mezarı da yer alıyor.

satikadin.jpg

Müzeye yapılan ziyarette ilk günki gibi korunan eşyalar, sizleri o döneme doğru bir yolculuğa çıkaracak. Satı Kadın'ın köyden kente uzanan yaşamı hakkında müze çalışanlarından da bilgi alabilirsiniz.

Ankara Kahramankazan'da bulunan müze, şehre yakın konumuyla ziyaretçilerini bekliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.