Ankara’nın simgelerinden Atatürk Evi

1933 yılında “tarıma ve halka zarar veren hayvanları teşhir” amacıyla kurulan yer, Atatürk’ün talimatıyla ‘Hayvanat Bahçesi’ne dönüştürülür. Atatürk Evi ise ATO’nun girişimi ile Çarmıklı kardeşler tarafından yaptırılmıştı.

Ankara’nın simgelerinden Atatürk Evi
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara, tarihin kendisine bahşettiği güzelliklerin, değerlerin yanı sıra kendi içinden çıkardığı birçok kıymeti de barındırır bağrında.

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ…

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve içindeki Hayvanat Bahçesi ile Atatürk Evi bunlardan sadece birkaçıdır.

haber.jpg

Hayvanat Bahçesi’nin kuruluş öyküsü ilginçtir. İlk önce 1933 yılında “tarıma ve halka zarar veren hayvanları teşhir” amacıyla kurulmuştu.

Halkın büyük ilgisi üzerine Mustafa Kemal Atatürk zamanın Tarım Bakanı Muhsin Erkmen’e modern ve düzenli bir hayvanat bahçesi kurulması direktifi verir. O zamanki adıyla Gazi Terbiye Enstitüsü hocalarından Necdet Pençe projesini çizer. İnşaat başlar ve tamamlanarak ‘Hayvanat Bahçesi’ olarak 29 Ekim 1940 yılında hizmete açılır.

ATA’YA VEFA: ATATÜRK EVİ

AOÇ içindeki ‘Atatürk Evi’ ise yine Büyük Önder ile doğrudan bağlantılıdır. Atatürk’ün 100. Doğum Yıldönümü olan 1981’de düzenlenen etkinlikler kapsamında, Selanik’teki ‘Atatürk Evi’nin aynı plan ve ölçüler içerisinde bir örneği, Ankara Ticaret Odası’nın girişimi ile Çarmıklı kardeşler tarafından Atatürk Orman Çiftliği sınırları içerisinde yaptırılmıştır. Ev, 1981 yılı 10 Kasım günü törenle ziyarete açılmıştır.

ataturkevi.jpg

muze.jpg

ataturk1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.