Âşık Veysel, 51. ölüm yıldönümünde AKK’de anıldı
Ankara Kent Konseyi, Âşık Veysel Şatıroğlu’nun 51. ölüm yıldönümü münasebetiyle anma programı düzenledi.
HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun vefatının 51. yıldönümünde başta doğduğu toprak Sivas olmak üzere yurt genelinde anma programları düzenlendi.
Bu kapsamda, Ankara Kent Konseyi (AKK) ‘Sivil Toplum Buluşmaları’ ile Aşıklık geleneğinin önemli temsilcisi ve usta Ozan Aşık Veysel’i, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın katılımıyla andı.
Ömer Şan’ın moderatörlüğünde ilerleyen Program, Âşık Veysel’in türküleriyle başlarken Karadenizli sanatçı Selçuk Balcı da kemençe ile türküleri seslendirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Âşık Veysel’in torunu Gül Eda Hür, gerçekleştirdiği konuşmada, “O hepimizin dedesi , büyük bir Ozan. Ben dedemi tanımasamda görmesem de şanslıyım. O’nu anneannemin , annemin , aile büyüklerimin anlattıklarıyla tanıdım ve onu her gün yeni yönleriyle tanıyarak büyüdüm. Aşık Veysel’in torunu olmak hem büyük bir onur hem de büyük bir sorumluluktur. dizelerindeki vatana, millete bağlılığını Atatürk’ün devrimlerini ve Cumhuriyetimizin aydınlık felsefesini benimsemiş bunu topluma kendi diliyle anlatan , Anadolu’dan başlayarak tüm Dünya’ya bunu yansıtan en büyük Ozan’dır , benim gözümde sadece o yılların değil aslında günümüzün de bir filozofudur. Âşık Veysel aramızdan ayrıldığında birbirinden eşsiz eserler bıraktı ardında. Bu dünyanın faniliğini, hayatın manasını, varlığın çeşitliliğini ve birliğini hiç usanmadan arı, duru, samimi bir dille anlattı durdu.” diye konuştu.
“ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN VÜCUT BULMUŞ HALİDİR”
Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Âşık Veysel’in Anadolu kültürünün önemli bir parçası olduğunu ifade ederek, “Aşık Veysel, çok yüce bir ışığa sahipti. Işığı yalnızca kendini değil, kentini, mahallesini, dünyayı aydınlattı. Işığıyla insanları parlatan Veysel, hiçbir zaman onların sosyolojik ve kültürel yapılarına bakmadı. Onun dizelerinde Anadolu'nun derinliklerinde yaşayan halkın sesi, sevgisi ve acısı yankılanır. Aşık Veysel'in türkülerinde memleketimizin ruhunun tüm renkleriyle karşılaşırız, çünkü o, Anadolu kültürünün vücut bulmuş halidir…” ifadelerini kullandı.
“AŞIK VEYSEL’İN ESERLERİ, ANADOLU'NUN VE İNSANLARIN ORTAK DUYGULARINI YANSITIR”
Yılmaz, “Aşık Veysel’in eserleri, Anadolu'nun ve insanların ortak duygularını yansıtır ve bu topraklarda yaşayanların hikâyelerini, geçmişlerini ve geleceklerini anlamamıza yardımcı olur. Onu anmak, sadece adını andığımızda değil, aynı zamanda onun ruhunu ve eserlerinin derinliğini kavradığımızda gerçek anlam bulur.” dedi.
“GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ”
CHP Çankaya Belediye Başkan Adayı Hüseyin Can Güner, “Âşık Veysel, benim hayatımda farklı bir yere sahip. Veysel’in bize aktardığı kültürle yetişmiş birisi olarak bugün Çankaya Belediye Başkan Adayı olarak konuşmaktan gurur duyuyorum. Âşıl Veysel, köy enstitülerini gezerek gençlere umut vererek, bağlamayla ders vererek bir nesil yetiştirdi. Mirasa sahip çıkmaya devam edeceğiz, biz de Çankaya Belediyesi olarak daha etkin bir şekilde, daha işlevsel şekilde büyük bir sorumlulukla sahip çıkacağız, gelecek nesillere aktaracağız.” diye konuştu.
“ÖNEMLİ BİR SORUMLULUK”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, somut olmayan kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli bir sorumluluk olduğunu dile getirerek, “Bize düşen, bu kültür mirasını damla damla bütün hücrelerimizde hissederek, gelecek nesile ulaştırmaktır.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.