Kızılcahamam'da 23 milyon yıl öncesine yolculuk!

Ankara Kızılcahamam Beşkonak Köyü'nde yer alan ve 23 milyon yıl önce oluştuğu tespit edilen, Beşkonak Fosil Yatakları Jeositi keşfedilmesi gereken önemli doğal alanlardan bir tanesi olarak meraklılarını bekliyor.

Kızılcahamam'da 23 milyon yıl öncesine yolculuk!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Güvem'e 5 kilometre uzaklıkta bulunan Beşkonak Fosil Yatakları Jeositi, Ankara'da yer alan volkanik oluşumlardan biri olarak büyük önem arz ediyor.

5adcb7ae-8a6c-4523-a1da-faef3bf777e1.jpg

23 MİLYON YIL ÖNCESİNE YOLCULUK

Kızılcahamam Beşkonak Köyü'nde yer alan Beşkonak Fosil Yatakları Jeositi, içerisinde bulunan milyonlarca yıllık bitki ve hayvan fosilleriyle dikkat çekiyor. Bölgenin oluşum döneminde yörede bulunan göller volkanik alanların içerisinde yer alıyordu. Göl tortularının içinde bu duruma bağlı olarak, tüf, tüfit ve aglomeraların yerleştiği biliniyor.

4b19f284-ca69-487c-8f00-48dd20513f0f.jpg

Özel koruma alanı olarak koruma altına alınan Beşkonak Fosil Yataklarına Güvem-Çerkeş karayolu üzerinde rastlanıyor. Yol boyunca gözlemlenebilen fosil yatakları, killi, kumlu, tüflü, diyatomitli ve silis seviyeli kayaç yapısı sayesinde diğer alanlardan farkını kolayca ortaya koyuyor.

Beşkonak Fosil Yatakları Jeositi'nde çok ince kayaların arasında, bitki, yaprak, balık ve kız böceği fosillerine rastlamak mümkünken, aynı zamanda , küçük ölçekli normal ve ters faylar da gözlemlenebiliyor. Ayrıca görülen bu kalıntılar, o dönem Beşkonak Köyü civarında bir ormanın olduğuna da açıklık getiriyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.