Yeni eğitim öğretim döneminde hem veliler hem de üreticiler dertli

Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, Türkiye'de çanta üretiminde Ankara’nın öncü konumda olmasına rağmen sektörün büyük bir darboğaza girdiğini, durma noktasına gelen üretimin fiyatları yükselttiğini vurguladı.

Yeni eğitim öğretim döneminde hem veliler hem de üreticiler dertli
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

9 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan 2024-2025 eğitim öğretim yılı için öğrencilerin okul hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken çanta fiyatlarındaki artış hem velileri hem de esnafı zor duruma sürükledi.

Ankara'da çantacı esnafının satışlarda geçen yıla göre büyük düşüş yaşadığını belirten Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, üretim sektörünün zor bir süreçten geçtiğini ve fiyatların üretim azlığına bağlı olarak artış gösterdiğini belirtti.

"İŞLER DURMA NOKTASINA GELDİ"

Uzun, "Türkiye'de Ankara, çanta üretimi ve tedariğinde ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle seyahat ve okul çantalarında Ankara ilk sırada yer alıyor. Pandemiden sonra düşüş başladı ve bu sene artık işler durma noktasına geldi. Vatandaş fiyatlardan esnaf üretim aşamasında sorunlar yaşıyor. Türkiye'deki tüm üretim sektörü bu noktada. Bizim mesleğimizde 30 bin liradan aşağı maaş alan yok ancak eleman da bulunmuyor." dedi.

untitled-1.jpg

"MESLEĞE YENİ BAŞLAYAN ELEMANIMIZ YOK"

4+4+4 eğitim sisteminin Türkiye'de eleman yoksulluğunu oluşturduğunu ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde üretim yapacak birini bulmanın imkansız hale geleceğini vurgulayan Uzun, "Mesleğe yeni başlayan elemanımız yok. EYT ile mesleğe başlayanlarla üretim yapmaya çalışıyoruz. Bunu da yapamazsak fiyatlar 2-3 katına çıkacak. Asgari ücretin artması, girdi maliyetlerinin yüksekliği, üretimin durması fiyatları ve iş durgunluğunu zirveye taşıdı. Buna, hükümetin bir çare bulması lazım. Eğitim sisteminin değiştirilmesi gerekiyor. Üretim sektörüne destek verilmeli. Vergi ve sigorta maliyetinin yarı yarıya indirilmesi bile işsizliği ortadan kaldırır. Sektör temsilcileriyle, STK'larla iş birliği yapılmalı, çözüm üretilmeli." ifadelerini kullandı.

"BİZLERİ GÖRMEZDEN GELMEMELİLER"

Başkan Uzun, Türkiye'de en çok kapanan işyerlerinin üretim sektöründe olduğuna dikkat çekerek fiyatların ucuzlaması için iç üretim sektörüne devlet teşviğinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Yetkililere seslerini duyurmak için birçok çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Uzun, "Bürokrasinin bizim sesimize kulak vermesi gerek. Bizleri görmezden gelmemeliler. Bizlerle temas kurmaları gerekiyor. Türkiye bir çıkmaza giriyor. Buna bir dur demek gerekiyor." diye konuştu.

"BU KONUNUN ÇÖZÜME ULAŞTIRILMASI GEREKİYOR"

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik" belge verme sürecine de eleştirilerde bulunan Uzun, "Benim sektörümde okumuş insan yok. Bugün ben okula koordinatör öğretmen olmadığı için öğrenci kaydettiremiyorum. Ustalık belgesi almayan esnaf yanında işçi çalıştıramıyor. Dükkanda tek başına çalışan usta bırakıp da okula gitmiyor. Üretim sektöründe bir defaya mahsus 5 yıllık, 10 yıllık vergi mükellefi olan esnafa af çıkarıp, ustalık belgesi vermesi gerekiyor. Bu mesleği yaptığını kanıtlayan esnafa belge verilmeli. 200'e yakın kadın üyelerimiz var ancak ustalığı eşi yapıyor. Sadece dükkan kadının üzerinde. Bu kadınların sınava girilmesi isteniyor. İşi bilmeyen insan da sınavdan kalıyor. Bu böyle yürütülecek bir süreç değil. Bu konunun çözüme ulaştırılması gerekiyor." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.