Antika merakı bambaşka: Gurbetçi ailenin evi müze gibi!

Almanya’da 45 yıl boyunca yaşayan Ünal ailesi, memleketleri Yozgat’ın Şefaatli ilçesine bağlı Cankılı köyündeki baba ocağını adeta bir müzeye dönüştürdü.

Antika merakı bambaşka: Gurbetçi ailenin evi müze gibi!
Yayınlanma:

Yılın belli dönemlerinde köylerine gelerek burada vakit geçiren aile, evlerini 100’ü aşkın antika eşya ile donattı. Tarihi ve eski eşyalara olan merakları sayesinde köy evlerini zamanla geçmişin izlerini taşıyan bir mekâna dönüştüren Ünal ailesi, stresli iş hayatından uzaklaşarak huzuru bu antikalarla dolu evlerinde buluyor.

Hayri Ünal, ilkokulu Yozgat’ta, ortaokul ve lise eğitimini ise Kırıkkale’de tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Almanya’ya gitti. Almanya’da kurduğu koruma ve güvenlik şirketi ile yaklaşık 40 yıldır üst düzey kişi ve firmalara hizmet veren Ünal, memleketine olan özlemini gidermek ve köklerine dönmek için Cankılı köyündeki baba evine sık sık geliyor. Eşi Zahide Ünal ile birlikte antikaya olan ilgileri, onları 5 yıl önce antika eşya biriktirmeye yönlendirdi. Bu süreçte biriktirdikleri eşyalarla evlerini donatan Ünal ailesi, her bir parçaya özenle bakıyor.

yoz.jpg

GEÇMİŞİN İZLERİ İLE DOLU BİR YAŞAM

Evin her köşesi, antika paralar, eski resimler, televizyonlar, radyolar, bakır yemek takımları ve köy hayatında günlük olarak kullanılan çeşitli eşyalarla dolu. Zahide Ünal, 1980 yılında evlendiği dönemde çeyizinde yer alan bakır kaplara hala büyük bir özen gösteriyor. Yılların eskitemediği bu kaplarda yemek pişirmeye devam eden Zahide Ünal, bakır kapların ve antika eşyaların kendisine büyük bir mutluluk ve huzur verdiğini belirtiyor. Yurt içi ve yurt dışında birçok yer görmelerine rağmen Yozgat’ın ve Türkiye’nin yerinin başka olduğunu vurgulayan Ünal çifti, köylerine duydukları sevgiyi her fırsatta dile getiriyor.

Hayri Ünal, "Eski eşyalar bana geçmişimi hatırlatıyor. Bu antikalarla ilgilenmek, köyümüzde huzur bulmamızı sağlıyor," diyerek, hem yurtdışındaki Türkleri memleketlerine dönmeleri için teşvik ediyor hem de kendi geçmişine olan bağlılığını gösteriyor.

Zahide Ünal ise, "Bakır kaplarda yemek pişirmeyi ve misafirlerimize bu kaplarda yemek sunmayı çok seviyorum. Yurt dışı ve yurt içinde birçok yer gezdik ama ülkemiz gibisi yok. Türkiye’yi ve Yozgat’ı çok seviyoruz," diyerek memleket sevgilerini dile getirdi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.