Havalar ısındı o vaka yine artış gösterdi!

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kader, havaların ısınmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış olabileceğine dikkat çekti.

Havalar ısındı o vaka yine artış gösterdi!
Yayınlanma:

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kader, 2024 yılı itibarıyla Yozgat genelinde yaklaşık bin riskli kene temasının rapor edildiğini ancak bu temasların hepsinin KKKA vakasına dönüşmeyebileceğini belirtti.

HAVALAR ISINDI VAKALAR ARTTI!

KKKA hastalığının yoğun olarak görüldüğü illerden biri olan Yozgat'ta, ilkbahar mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında artış yaşanıyor. Özellikle kırsal bölgelerde KKKA, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Uzmanlar, özellikle kırsal kesimde ve kene vakalarının yoğun olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşları dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Çiğdem Kader, KKKA hastalığının hayvanlardan insanlara bulaşabilen ciddi ve ölümcül bir hastalık olduğunu vurguladı. Kader, "Kenelerin aktif olduğu ilkbahar ve yaz aylarında bu hastalık sık görülüyor. Yozgat genelinde 2024 yılında yaklaşık bin riskli kene teması olduğu bilgisine ulaştık. Ancak bu temasların hepsi KKKA vakasına dönüşmüyor. Virüsü taşıyan kenelerle temas edilmesi halinde hastalık gelişiyor. Bu nedenle kene temasından sonra en kısa sürede keneyi vücuttan uzaklaştırmak çok önemli." dedi.

ÇIPLAK ELLE KENEYE DOKUNMAYIN

Prof. Dr. Kader, kene temasından sonra çıplak elle keneye dokunulmaması gerektiğini belirtti. "Keneyi bir eldiven, bez parçası ya da poşetle vücuttan uzaklaştırmak gerekiyor. Eğer keneyi çıkaramıyorsanız en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Ayrıca, kene temasından sonraki 10 gün boyunca kendinizi enfeksiyon belirtileri açısından kontrol etmeli ve sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız. Erken teşhis, hastalıktan kurtulmak için çok önemli. Geç teşhis durumunda hastaların büyük bir kısmını kaybedebiliyoruz. Korunma ve erken teşhis burada hayati öneme sahip." şeklinde konuştu.

KENE VÜCUTTAN ERKEN UZAKLAŞTIRILIRSA RİSK AZALIYOR

Kırsal alanlarda keneden korunma yöntemlerine de değinen Prof. Dr. Kader, "Kırsal alanda çalışan vatandaşlarımız uzun kollu ve açık renkli giysiler tercih etmeli, pantolon paçalarını çoraplarının içine sokarak çalışmalı ve çizme giymeli. İşten eve döndükten sonra vücutlarının her noktasını, özellikle koltuk altı, kasık bölgeleri ve ense gibi alanları kene açısından kontrol etmeleri çok önemli. Kene ne kadar erken vücuttan uzaklaştırılırsa risk o kadar azalıyor. Ayrıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması da önemli." ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK AMA TEHLİKESİ BÜYÜK

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Mesut Güngördü, kene ısırması sonucu 10 gündür Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavi gördüğünü belirtti. Güngördü, "Koluma kene yapıştığını gördüm ve keneyi kolumdan kopardım. İlk başta önemsemedim ama sonra ateş, bulantı ve eklem ağrısı yaşadım. İlçe hastanesine gittim ve kene ısırığını söylemedim. Tedavi uyguladılar ama şikayetlerim tekrarladı. Sonunda kene ısırığını söyledim ve Yozgat'a sevk edildim. Çok kötü bir durumdu, 3 gündür kendime gelemedim. Çıplak elle keneyi çıkarmayın, küçük gibi görünüyor ama tehlikesi büyük." dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.