Kırıkkale'de Hitit döneminden mühür bulundu: "Bunu bozan ölecektir"

Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesinde yer alan Büklükale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında Hitit dönemine ait çivi yazılı bir mühür bulundu. Kraliyet ailesinin kullandığı düşünülen mühür üzerinde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi yer alıyor.

Kırıkkale'de Hitit döneminden mühür bulundu: "Bunu bozan ölecektir"
Yayınlanma:

Büklükale'de 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan kazı çalışmaları, her yıl mayıs ayında başlayıp temmuz ayının ilk haftasında tamamlanıyor. Kazı alanı, "Aşağı şehir" ve "Yukarı şehir" olarak iki bölgeden oluşuyor ve burada önemli tarihi kalıntılar bulunuyor. Çalışmalar, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nden Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülüyor.

ÇİVİ YAZILI MÜHÜR VE ANLAMI

Geçen yılki kazı çalışmalarında bulunan ve Hitit İmparatorluğu dönemine ait olduğu belirlenen çivi yazılı mühür, uzmanlar tarafından incelendi. Mühürde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi yer alıyor. Bu ifade, sözleşmelere aykırı hareket edenlerin cezalandırılacağını belirtiyor. Mührün, Büyük Kral Tabarna (Egemen Kral) ya da Tavananna (Egemen Kraliçe) tarafından kullanıldığı düşünülüyor.

hitit2.jpg

MOTİFLİ MÜHÜR BASKISI VE DİĞER BULUNTULAR

Bu yılki kazı çalışmalarında ise birkaç parçaya ayrılmış motifli pişmiş toprak mühür baskısı bulundu. Bu mühür baskısının anlamı, uzmanlar tarafından yapılacak incelemeler sonucunda netleşecek. Büklükale'deki kazılar, her yıl yeni keşiflerle Hitit İmparatorluğu'nun tarihine ışık tutmaya devam ediyor ve bölgenin arkeolojik ve tarihi değerini artırarak Türkiye'nin kültürel mirasına katkıda bulunuyor.

BÜKLÜKALE'NİN ÖNEMİ

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, Hitit İmparatorluğu döneminde Büklükale'nin önemli bir şehir olduğunu belirtti. Matsumura, kral ve kraliçenin kullandığı mührün geçen yıl yapılan kazı çalışmalarında bulunduğunu ifade etti.

"Bunu bozan ölecektir" ifadesi taşıyan çivi yazılı mühür hakkında bilgi veren Matsumura, bu mühürlerin genellikle sözleşmelerin üzerine basıldığını ve sözleşmeye aykırı bir durum olduğunda cezalandırmayı ifade ettiğini belirtti. Mühür, Hattuşa'dan kral ve kraliçenin buraya gönderdiği şeylerle birlikte, şehrin kraliyet ailesi ile yoğun ilişkiler içinde olduğunu gösteriyor.

HURRİCE TABLETLER VE DİNİ TÖRENLER

Son zamanlarda bulunan Hurrice tabletler, Büklükale'de dini törenlerin yapıldığını ve bu törenlerin Hitit kraliyet ailesi tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor. Bu durum, Hitit kralının buraya gelmiş ya da ikamet etmiş olabileceğini düşündürüyor ve Büklükale'nin önemli bir şehir olduğunu kanıtlıyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.