Yozgat'ta kurulan modern sera ekmek kapısı oldu!

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) sağladığı yüzde 65 oranındaki hibe desteği ile modern bir sera kuruldu. Girişimci Nihat Künbetli'nin 6 bin 500 metrekarelik alanda inşa ettiği sera, yılda 20 milyon fide üretim kapasitesine sahip ve 12 kişiye istihdam sağlıyor.

Yozgat'ta kurulan modern sera ekmek kapısı oldu!
Yayınlanma:

Tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Yozgat’ta seracılık üretimi giderek yaygınlaşıyor. Devlet destekli projeler sayesinde üretici ve tüketici birlikte kazanıyor. İkikara köyü mevkiinde kurulan serada, domates, biber, salatalık, kavun, karpuz, fasulye gibi yaklaşık 30 farklı fide çeşidi üretiliyor.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA FİDE

Serada çalışan Şakire Metin, "Burada fide işi yapıyoruz. Salatalık, domates, patlıcan, biber üretiyoruz. Bu ürettiğimiz fideler Türkiye'nin dört bir yanına gidiyor. Biz de burada çalışarak ailemize destek oluyoruz. Çalışmak isteyen tüm bayanlara burayı öneriyorum." dedi.

AİLE BÜTÇESİNE KATKI

Çalışanlardan Ayşegül Ünal, "Bozkır serası olarak tohumlama ve fide üretimi yapıyoruz. Evimizin geçimini sağlamak için burada fide üretiyoruz. Şu an 8’i bayan olmak üzere 12 kişi çalışıyoruz. Aile bütçemize katkı sunuyoruz." şeklinde konuştu.

yozgatsera.jpg

İLK YILIN BAŞARISI

Girişimci Nihat Künbetli, ilk yıl olmasına rağmen serada 1 milyon sebze fidesi ürettiklerini belirterek, "Burası 6 bin 500 metrekare alan üzerine kurulmuş bir sera. TKDK’nin de destekleriyle ilk yılımız olmasına rağmen 1 milyon fide üretimimiz oldu. Taleplere yetişemedik, daha fazla yapabilirdik ama temkinli başladık bu işe. Şu an seramızda 12 kişi çalışıyor. Antalya, Kayseri, Ankara, Konya, Edirne ve Tokat gibi illere fidelerimizi gönderdik. Yozgat halkı da seramıza yoğun ilgi gösterdi." ifadelerini kullandı.

OTOMASYONLA ÜRETİM

İç Anadolu'da böyle bir tesisin ilk defa Sorgun’da kurulduğunu vurgulayan Künbetli, seranın tamamen otomasyon sistemle çalıştığını belirtti. Bu modern tesis, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de Türkiye genelinde fide ihtiyacını karşılıyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.