Enver Baltaş

Enver Baltaş

Çiftçimizle el ele

Çiftçimizle el ele

Bilindiği üzere son zamanlarda artan kuraklık ve yüksek sıcaklık tarımsal üretim üzerinde negatif bir etki bırakmıştır. Bu negatif etkiyi en çok hisseden bilinçli tarım yapmayan çiftçilerimiz. Peki nedir bu bilinçli tarım; Basitçe arazinizi, toprağınızı iyi tanımak ve o ölçüde hareket etmektir. Toprağınızı iyi tanımak için arazinize iştirak edip toprak analizine göndermek üzere toprak örneği almanız gerekmektedir.

Bu işlemden sonra çıkan analiz raporunda toprağınızda ortalama olarak ne eksik ne fazla görmüş olacağız. Analizini yaptığımız arazide yetiştireceğimiz çeşidi de belirledikten sonra o çeşide göre eksik olan besin elementlerinin uygun dozlarını belirleyip artık yetiştiriciliğimize başlayabiliriz. E peki bu uygulama bize ne kazandıracak?

Toprağımızın bünyesinde bir düzen ortamı vardır. Bitki ile toprak arasında bir alışveriş söz konusudur. Bu düzen bilinçli davrandığımız süre içerisinde bozulmaz, bitkilerimiz toprak ile sağlıklı alışverişine devam eder ama; Bu ama kısmına dikkat edelim çünkü izlenimlerim ve deneyimlerime dayanarak söylüyorum çoğu çiftçimiz maalesef bu amadan sonraki kısma giriyor; ama siz toprağınızı tanımadan uygun dozlara uymadan ezbere şekilde gübre ve zirai ilaç verip tarım yapmaya kalkarsanız az önce bahsettiğimiz o topraktaki düzen bozulmaya başlar veriminiz düşer meyve kaliteniz düşer ve maalesef bu senede yaşadığımız kuraklık gibi negatif bir durum olduğu zaman sizin toprağınızdaki düzen bozulduğu için en büyük negatifliği de siz yaşarsınız. Ancak ne kadar bilinçli tarım yapsak uygun dozda gübrede veriyor olsak verdiğimiz gübreler toprak bünyesindeki tuzluluğu ve Ph seviyelerini yine de zamanla arttırıyor topraktaki düzen dediğimiz kavram bozuluyor. Tabiki bu düzen bilinçsiz şekilde yapılan tarımda çok daha hızlı bozuluyor farkı iyi anlamak lazım. Peki bunu nasıl düzelteceğiz? Benim gözümde dünyaya verilmiş nimet olarak tasvir ettiğim ‘Leonardit’ ve Hümik Asit’ ile düzelteceğiz.

Hümik Asidin uygulandığı toprak üzerindeki faydaları saymakla bitmez ben sizlere en belirgin bir kaç faydasından ve dünya geneli makale ve tezlerden alıntıladığım çalışmalardan bir kısmını paylaşacağım;

Hümik asit toprakta ki bozulan düzeni tekrar sağlar,

Toprak Ph’sını düzenler,

Toprak su tutma kapasitesini yaklaşık 20 kat arttırır,

Kök oluşumunu ve gelişimini hızlandırır,

Yararlı toprak mikroorganizmalarının gelişmeleri ve çoğalmaları üzerinde uyarıcı etki yapar

ve bunun gibi bir çok fayda gelin birde makale ve tezlere bakalım;

Bitki gelişimi açısından bakılacak olursa hümik maddelerin, özellikle hümik asitlerin en belirgin özellikleri tohum çimlenme hızını arttırma, kök gelişimini hızlandırma, saçak kök sayısını arttırma ve filiz gelişimini hızlandırmaktır (Fong vd. 2007).

Özellikle fulvik asitler metal elementlerin bitki tarafından 29 kullanımını kolaylaştırır ve bazı bitki enzimlerinin aktivitesini arttırır (Zhimang vd. 2001).

 Büyük hümik asit molekülleri kil parçalarını ayrı ayrı tutabilmekte ve bunun sonucunda su ve besin maddeleri kolaylıkla bu alanlara yerleşebilmektedir (Çelik 2003).

Tüm bu etkileri sayesinde hümik maddeler doğadaki azot döngüsünde de önemli rol oynarlar (Dong vd. 2009)

Humik asidi ve Leonarditi tavsiye edip kullandırttığımız çiftçilerimiz verim ve kalitede sağladıkları artışları hem bizlere anlattılar hem de arazilerine bizleri davet edip bu verim ve artışı bizzat gösterdiler. Özellikle bu sene ki kuraklıkta çoğu çiftçimiz verim ve kalitede düşüş yaşarlarken Humik Asit ve Leonarditi kullanan çiftçilerimiz bu negatif durumdan fazla etkilenmediler. Bu yazı umarım çiftçilerimize ışık tutar bundan sonraki süreçte daha büyük kuraklıklar ve yahut felaketler olabilir bu yüzden bilinçli olalım, bilinçli tarım yapalım, soralım, sorgulayalım. Tarımda yaşanacak olumsuzluklar tüm hayat akışını olumsuz etkiler, böyle olumsuzluklar yaşanmasın, inşAllah her çiftçimizin hasadı verimli olsun diyor ve sizleri Allaha emanet ediyorum, kalın sağlıcakla...

Ziraat Mühendisi Fatih Baltaş

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enver Baltaş Arşivi