Enver Baltaş

Enver Baltaş

Battı balık yan gider

Battı balık yan gider

Türkiye, İslam ülkesi! Yönetimde muhafazakar bir parti var.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi’ni açıkladığında çıkan tablo!

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan ve 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 1995’ten bu yana her yıl yayımladığı Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

2023 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye, 34 puanla 115. sırada yer almıştır.
36 puan aldığı 2022 endeksine kıyasla bu sene 2 puan daha kaybeden Türkiye’nin, ülke sıralamasında da 14 sıra gerilediği görülüyor.

2023 yılının sonuçları, çoğu ülkenin on yılı aşkın bir süredir kamu sektöründeki yolsuzlukla mücadelede çok az veya hiç ilerleme kaydetmediğini ortaya koyuyor. Ülkelerin üçte ikisinden fazlası 100 üzerinden 50 puanın altında kalıyor; bu da ciddi yolsuzluk sorunlarına işaret ediyor.

Dünya nüfusunun yüzde 80’inden fazlası, 2023 yılı puanları, küresel ortalama olan 43’ün altında olan ülkelerde yaşıyor. Bu durum, hükümetlerin yolsuzluğu durdurmakta büyük ölçüde başarısız veya isteksiz oldukları anlamına geliyor.

Türkiye’nin, son yıllarda yaşamakta olduğu gerileme dikkat çekici ölçülerde. 2014 yılından bu yana 11 puan kaybeden Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi puanları ciddi ölçüde düşüş gösteren 12 ülke arasında yer alıyor. Hem düşük ve orta hem de yüksek gelir grubundan ülkelerin yer aldığı liste, El Salvador (31), Honduras (23), Liberya (25), Myanmar (20), Nikaragua (17), Sri Lanka (34), Venezuella (13), Arjantin (37), Avusturya (71), Polonya (54), Türkiye (34) ve Birleşik Krallık’tan (71) oluşuyor. Bu da gösteriyor ki Türkiye geneli insanımız rüşvet vermeden iş bitirilemeyeceğine inandırılarak yolsuzluk normalleştirilmiş olduğunu gösteriyor.

Eyyyy Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, size gösterilenlerle gerçekler farklı! Depremde yol güzergahı fırsatçı restoranlara kızdık da deprem konutları üzerinden büyük rantı ıskaladık. Uyanma vakti geldi, hatta geçmekte. Eğer bir boykot yapılacaksa oda rüşvet, yolsuzluk ve liyakat suikastına karşı yapılmalı. Bu gemi batıyor beyler. Zannetmeyin ki sizi sandallara alacaklar. Bugün sesiz kalırsak yarın nefesimiz kesilecek. Ben size devlete isyan edin demiyorum, siz rüşvet vermezseniz alamazlar diyorum. İş sizde bitiyor, takdir sizin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enver Baltaş Arşivi