Özel okullarda zam krizi sürüyor: "Velilere karşı şeffaf olunmalı"

2024-2025 eğitim öğretim döneminde özel okulların fiyatları veliler tarafından tepkiyle karşılanırken Eğitim Yöneticisi Ali Murat Karabağ, "Tüm dünya ekonomisinde yaşanan sorunlar gibi okullar da bu ekonomik bilinmezlik ve değişimler içinde kendilerine hareket alanı sağlayarak kalıcı olmanın ve öğrencilerini mağdur etmemenin yollarını aramaktadır." dedi.

Özel okullarda zam krizi sürüyor: "Velilere karşı şeffaf olunmalı"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Pandemi süreci, dünya genelinde ekonominin seyrini kökten değiştirdi. Bu dönemde ekonomik değişimlere uyum sağlayan firmalar ayakta kalmayı başarırken birçok şirket ise kapanmak zorunda kaldı. Eğitim sektöründe de benzer bir tablo ortaya çıktı. Eğitim Yöneticisi Ali Murat Karabağ, bu sürecin özel okullar ve veliler üzerindeki günümüze uzanan etkilerini değerlendirdi.

SİSTEMATİK ARTIŞ 'ANİ' ARTIŞA DÖNDÜ

Özel okul fiyatlarında eskiden sistematik olarak yapılan artışlar, bugünlerde farklı kalemlerde yapılan ani artışlar şeklinde velinin karşısına çıkıyor. Kitap, yemek, servis gibi hizmetlerde yaşanan maliyet artışları birçok ailenin bütçesini zorlarken bazı aileler için özel okul tercih etmek neredeyse imkânsız hale geliyor.

Karabağ, özellikle pandemi döneminde özel okul ve veliler arasında geri dönülmesi zor güven sorunlarını oluşturduğunu belirterek, "Kitap fiyatları, yemek fiyatları, servis fiyatları, gelir gider kalemleri gibi birçok kalemde yapılan artışlar yüksek gelmektedir. Velilerin beklentisi ve hesapları devletin izin verdiği oranda yapılacak zamlar iken diğer kalemlerde yapılan zamlar velilerin tepkisini çekmektedir. Tabii ki bu konuda tüm velilerimiz haklı ancak burada gözden kaçırılmaması gereken konu okullarda velilerimiz gibi sistematik artışlar üzerinden yıllık ya da 3 yıllık planlar yapmaktadır." dedi.

untitled-1-008.jpg

"OKULLAR VELİLERE KARŞI ŞEFFAF OLMALI"

Özel okulların ekonomik bilinmezlik çerçevesinde sürdürülebilirlik ve günlük giderler için hesaplamalar yaptığını vurgulayan Karabağ, "Amaç ortak, sorun ortak çözüm de aslında ortak" diyerek, "Okullarımız bu süreçte velileriyle sürekli iletişim halinde olmalı, şeffaf olmalı. Velileri süreçle ilgili devamlı bilgilendirmeli ve ihtimalleri onlarla paylaşmalıdır. Her iki tarafta şeffaf olursa ve anlayışla bu süreci yönetirse aslında her şey çocuklarımız için daha kolay olacaktır." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.