2025’te şirket kuruluşunda elektronik dönem başlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılında şirket kuruluş ve gümrük işlemlerini tamamen dijital ortama taşıyacak düzenlemeler hayata geçireceklerini açıkladı. Yeni uygulamalar, girişimcilere ve tacirlere zaman tasarrufu sağlarken, işlemleri daha hızlı, kolay ve güvenli hale getirecek.

2025’te şirket kuruluşunda elektronik dönem başlıyor
Yayınlanma:

Ticaret Bakanı Bolat, şirket kuruluş işlemlerinin halihazırda Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden elektronik ortamda yürütüldüğünü belirtti. 2025 itibarıyla ticaret ve sanayi odalarına yapılacak ödemeler de elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. Böylece girişimciler, ticaret sicili müdürlüklerine gitmeden, elektronik veya mobil imza kullanarak evlerinden ya da ofislerinden şirket kurabilecek.

Bolat, MERSİS Mobil uygulamasının yeni yılda daha da geliştirileceğini ve şirket bilgilerindeki değişiklik başvurularının da mobil uygulama üzerinden yapılabileceğini ifade etti.

GÜMRÜK İŞLEMLERİNDE DİJİTALLEŞME

Gümrük işlemlerine ilişkin dijital dönüşüm projelerini de aktaran Bolat, 2025 itibarıyla BİLGE Gümrük Platformu çatısı altında elektronik gümrük uygulamalarını birleştireceklerini söyledi. Bu sayede işlemler tamamen kağıtsız ortamda, hızlı ve güvenli bir şekilde yürütülebilecek.

Bolat, ayrıca Kağıtsız Gümrük Projesi kapsamında, belgelerin yapay zeka ve otomatik karakter tanıma (OCR) teknolojileriyle veriye dönüştürüleceğini ve kontrollerin sistem tarafından yapılacağını kaydetti. Bu yeniliklerin ithalat işlemlerine de entegre edilmesi için Esenboğa Gümrük İdaresi’nde pilot uygulamanın başlatıldığını açıkladı.

GÜMRÜKLERDE HIZ VE VERİMLİLİK ARTACAK

Gümrük hizmetlerinde 2023’te kaydedilen gelişmelere değinen Bolat, 10 ayda 2,5 milyon ithalat ve 4,1 milyon ihracat beyannamesinin düzenlendiğini, aynı dönemde 10,3 milyon araç, 7 milyon konteyner ve 152 milyon yolcunun işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirtti.

Vergi gelirlerinin yüzde 23,7’sinin gümrüklerden tahsil edildiğini ifade eden Bolat, dış ticaretin akışını sade, şeffaf ve dijital uygulamalarla desteklemeyi hedeflediklerini vurguladı.

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ UYGULAMASI YAYGINLAŞIYOR

Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası ile güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde kolaylık ve hız sağlandığını hatırlatan Bolat, bu statüden yararlanan firma sayısının 750’ye ulaştığını söyledi. İhracatta yerinde gümrükleme ve ithalatta yerinde gümrükleme gibi uygulamalarla firmaların gümrük idaresine gitmeden işlemlerini tamamlayabilmelerinin sağlandığını aktardı.

HAVAYOLU İŞLEMLERİ DİJİTALLEŞİYOR

Havayolu Gümrük Beyan Sistemi kapsamında pilot uygulamaların devreye alındığını belirten Bolat, bu sistemin hava yolu taşımacılığında dijitalleşme sürecini hızlandıracağını ifade etti.

Bakan Bolat, dijitalleşme projelerinin hem girişimciler hem de ticaret ve gümrük süreçleri açısından önemli bir dönüşüm sağlayacağını vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.