Kuruyemişin tadı kaçtı!

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Oda Başkanı Aytaç Sevimli, vatandaşların yılbaşında daha çok karışık kuruyemiş aldığını belirterek, “kuruyemiş fiyatları inanılmaz arttı. Özellikle Antep fıstığına yüzde yüz zam geldi." diye konuştu.

Kuruyemişin tadı kaçtı!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Yılbaşında en çok tüketilen besinlerin başında kuruyemiş geliyor. Ankara’da kuruyemişçi esnafının hazırlıklara başladığını söyleyen Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, yılbaşı akşamının vazgeçilmezinin kuruyemiş olduğunu dile getirdi.

KURUYEMİŞÇİLER HAZIRLIKLARA BAŞLADI!

Ankara’da kuruyemişçi esnafının yılbaşı hazırlıklarını hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Sevimli, “Bu sene umutluyuz. Her yerde olduğu gibi Ankara’nın her bölgesinde bulunan kuruyemişçi esnafımızın da bu sene hareketlilik olmasını bekliyorum.” dedi.

kurusemisciler.jpg

"İŞ POTANSİYELİ DÜŞÜK! "

Başkan Sevimli, esnafın iş potansiyelinin geçtiğimiz yıllara göre çok düşük olduğunu belirterek, “Geçen sene işler çok daha iyiydi. Esnaf bu sene zor durumda. Her şeye zam geldi. Bu yüzden esnafın tüm umudu yılbaşında. Umarım güzel satışlar olur. Esnaf da biraz rahat eder.” İfadelerini kullandı.

Kuruyemişin yılın her ayında tüketildiğini ancak yılbaşında sektörde farklı bir hareketlilik yaşandığını kaydeden Sevimli, şöyle konuştu:

“Aralık ayında satışlar önceki aylara oranla artıyor. Yılbaşında bu hareketlilik son birkaç gün kala daha da artar, hatta kuruyemiş dükkanlarımızda son günlerde kuyrukların olacağını düşünüyorum. Kuruyemiş yılın her ayında tüketilse de yılbaşında sektörde farklı bir hareketlilik yaşanıyor.”

kyemis.jpg

FİYATLAR CEP YAKIYOR!

Ay çekirdeği, yer fıstığı, ceviz, badem, fıstık, kaju, tuzlu fıstık, leblebi ve kuru üzüm gibi kuruyemişlerin fiyatının geçen senelere göre çok yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Piyasada kuruyemiş fiyatlarında artış yaşandı. Kuruyemiş fiyatlarında katlanan artışlar dikkat çekiyor. Geçen yıl 300-350 lira arasında perakende fiyatı olan Antep fıstığı bu yıl 700-750 lirayı aşan fiyatlara satılıyor. Fındık geçen yıl 80-120 lira olan kilo fiyatından bu yıl 360 liraya çıkan fiyatlara ulaşıyor. Kaju 350 liraya, ceviz içi 300 liraya, badem 330 liraya, tuzlu fıstık 150 liraya, ay çekirdeği 100, kabak çekirdeği ise 275 liraya satılıyor. Kuruyemiş fiyatının yükselmesi dolayısıyla daha uygun fiyatlı denilebilecek ürünlerin tüketiciler tüketmeye başladı. Örneğin; ay çekirdeği, leblebi, üzüm… Vatandaşlar özellikle ucuz ve lezzetli kuruyemişi tercih ediyor.”

kerusemis.jpg

Başkan Sevimli, mazot, kira ve işçi ücretlerinin artmasının kuruyemiş fiyatını etkilediğini ve yükselmesine neden olduğuna işaret etti.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin kuruyemiş sektörünü etkilediğinden bahseden Sevimli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde yaşanan depremden dolayı özellikle güneydoğu Anadolu bölgemizde yetişen Antep fıstığı; toplama depolarının yıkılması, bölgede fazla tahribat olması sebebiyle fiyatlarında artış göstermiştir. Bu fiyat artışlarına vatandaşlarımız alışamadı.”

KARIŞIK KURUYEMİŞİN TADI KAÇTI!

Sevimli, vatandaşların yılbaşında daha çok karışık kuruyemiş aldığını belirterek, “Karışık kuruyemişin içerisine de daha çok artık leblebi, çekirdek ve üzüm gibi daha uygun fiyatlı kuruyemişler daha çok eklenmeye başlandı.” diye belirtti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.