Yurt dışı alışverişi artık cazip değil!
Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulanmasına ilişkin yapılan değişiklik, Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeyle, yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye'ye gelen, belirli vergilere tabi ithal eşyanın gümrük kıymetinin belirlenmesine yönelik esaslar yeniden düzenlendi.
Yeni karar, Türkiye'ye gelen eşyaların kıymetinin hesaplanmasında önemli bir değişiklik getiriyor. Buna göre, yurt dışından gönderilen eşyanın gümrük kıymetinin hesaplanmasında, Türkiye'deki giriş limanı veya teslimat yerine kadar yapılan nakliye giderlerinin de dikkate alınması sağlanacak. Bu, ithal eşyasının değerinin belirlenmesinde daha kapsamlı bir yaklaşım getiriyor.
30 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK!
Bu değişiklik, 30 gün sonra yürürlüğe girecek ve gümrük işlemlerinin daha düzenli bir şekilde yapılmasını amaçlayacak. Karar, özellikle e-ticaretle yapılan alışverişlerdeki vergilendirme ve gümrük beyan süreçlerine önemli bir etki yaratacak.
AĞUSTOS AYINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE BAĞLI OLARAK YENİ DÜZENLEME!
Geçtiğimiz ağustos ayında yapılan düzenlemeyle, yurt dışından yapılan alışverişlerdeki limitler ve vergiler yeniden belirlenmişti. Bu düzenlemeyle, yurt dışından sipariş edilen ürünler için vergilerde yüzde 66 ile yüzde 100 arasında artış yaşanmış, alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya indirilmişti. Yeni düzenlemeyle birlikte yurt dışından gümrüksüz siparişlerin üst limiti kadro dahil 30 euro olacak.
Yeni kararla birlikte, posta idaresi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen hızlı kargo şirketleri, yurt dışından gelen eşyaların gümrük işlemlerini basitleştirilmiş usulde yapabilecek. Bu şirketler, aynı zamanda gümrük müşaviri çalıştırmak zorunda olacak.
Yeni karar, ayrıca 30 kilogramı aşan ürünler için ekstra bir yüzde 48 gümrük vergisi uygulanacağını da belirtiyor. Ayrıca, Ticaret Bakanlığının, ihracat rejimine tabi eşya için miktar veya değer limitlerini on katına kadar artırma yetkisi de bulunuyor.
Bu düzenleme, gümrük işlemlerini daha şeffaf ve düzenli hale getirerek, özellikle e-ticaretle yapılan ithalatlarda yaşanan sorunları azaltmayı hedefliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.