Türkiye ve Pakistan arasında savunma sanayi iş birliği güçleniyor
Türkiye ve Pakistan, savunma sanayisindeki stratejik ortaklıklarını genişleterek yeni bir anlaşmaya imza attı. Türk firması Ramsa Savunma ile Pakistan'ın devlet destekli tank üreticisi HIT arasında 14 farklı alanda mutabakat muhtırası ve sözleşme imzalandı. Anlaşma, ağır silah namlusu üretimi, teknoloji transferi ve yedek parça tedariki gibi kritik başlıkları kapsıyor.
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi üyesi Ramsa Savunma, yurt dışı faaliyetleri çerçevesinde önemli bir ihracat başarısına daha ulaştı. Ramsa Savunma Genel Müdürü Ramazan Gücükturalı, firmanın 2016’dan bu yana talaşlı imalat, kaynaklı imalat, hidrolik montaj ve ölçüm kabiliyetleri gibi pek çok alanda faaliyet gösterdiğini belirtti.
Gücükturalı, savunma sanayisine yönelik nihai ürün, alt sistem üretimi ve ana sanayi tedarikçiliği alanlarında çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Nihai ürünlerimiz arasında insansız hava ve kara araçları, yılan robotlar, eksoskeleton sistemleri ve patlamamış mühimmatları ayrıştıran pençe sistemleri bulunuyor. Alt sistemlerde ise güvenlik, bakım ve enerji ekipmanları üzerine yoğunlaşıyoruz” dedi.
İHRACAT ATAĞI VE PAKİSTAN’DA YENİ ADIM
İlk büyük ihracatlarını Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirdiklerini, ardından Suudi Arabistan ile bir anlaşmaya imza attıklarını hatırlatan Gücükturalı, Pakistan’da düzenlenen IDEAS Fuarı’nda katılımcı değil, sözleşme imzalamak üzere bulunduklarını kaydetti.
"Pakistan'ın devlet destekli tank üreticisi HIT ile ağır silah namlusu imalatı, teknoloji transferi ve yedek parça tedarikini içeren 14 farklı alanda anlaşma yaptık. Bu kapsamda sevkiyatlar yaklaşık bir hafta içinde başlayacak ve ilk teslimatlarımız tank yedek parçalarına yönelik olacak" diye konuştu.
TURAL’IN ASYA ÜRETİM MERKEZİ: PAKİSTAN
Gücükturalı, firmanın geliştirdiği insansız kara aracı TURAL’ın Asya’daki üretimi için de Pakistan’la bir niyet anlaşması imzalandığını açıkladı. Orta segmentteki en donanımlı insansız kara araçlarından biri olarak tanımlanan TURAL’ın radar, lidar, 4G ve web tabanlı sistemlerle entegre çalıştığını belirten Gücükturalı, "Bu aracın tasarım ve yazılım süreci büyük ölçüde tamamlandı. Ocak ayının sonunda sahada test etmeye başlayacağız. Asya pazarındaki üretim üssümüz ise Pakistan olacak. Üretim faaliyetleri buradan tüm Asya ülkelerine yayılacak" dedi.
YERLİ VE ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Ramazan Gücükturalı, yerli imkanlarla gerçekleştirilecek üretimin önemine vurgu yaparak, Ramsa Savunma’nın iş birliğine açık olduğunu dile getirdi. “Yerli firmalarla birlikte hareket ederek savunma sanayisinde ortak projelere imza atmaya hazırız. Ayrıca, çeşitli projelerimizde yatırım ortaklığı modelini de değerlendiriyoruz. Yakın zamanda bu alanda yatırımcılarla görüşmeler yapacağız” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.