Dijital telif ve yapay zekâ Meclis’e taşınacak
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, dijital telif haklarına yönelik düzenlemenin tamamlandığını ve bütçe görüşmelerinin ardından Meclis gündemine taşınacağını açıkladı.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman, dijital platformlar üzerindeki emek sömürüsünü önlemek, haberlerin telif hakkı kapsamında değerlendirilmesini sağlamak ve emeği korumak için önemli bir adım atıldığını belirtti.
KOMİSYONDAN DİJİTAL TELİF VE YAPAY ZEKA VURGUSU
Dijital Mecralar Komisyonu, Disney Plus temsilcilerinin de katılımıyla bir oturum düzenledi. Toplantıda konuşan Yayman, “Dijital telif konusu artık çok önemli hale geldi. Bu konuda hem Kültür Bakanlığı hem Türkiye Büyük Millet Meclisi hem de diğer paydaşlarla kapsamlı çalışmalar yürüttük. Artık sona yaklaştık” dedi.
Yayman, yapay zeka alanında da yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Ülkemizin acilen bir yapay zeka kanununa ihtiyacı var. Bu konuda komisyon olarak gerekli adımları atacağız” ifadelerini kullandı.
DİSNEY PLUS’TAN GENÇ NÜFUS VE YEREL FAALİYETLERE DAİR AÇIKLAMALAR
The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner, genç nüfusun dijital platformlara olan ilgisinin arttığını ifade ederek, Disney’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde 90 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiğini söyledi. Soner, "Disney Plus, bu bölgede 130’dan fazla ülkede 165’ten fazla kanal ve 185 içerik barındırıyor. Türkiye’de sinema, medya ve tüketici ürünleri olmak üzere üç ana iş kolunda faaliyet gösteriyoruz” diye konuştu.
ÇOCUKLARIN KORUNMASI VE TÜKETİCİ HAKLARI DENETİM ALTINDA
Disney Plus Türkiye Başhukuk Müşaviri Bürke Şerbetçi Arabacı, dijital platformların RTÜK ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetlendiğini belirtti. Arabacı, “Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin korunması için çeşitli önlemler alıyor. Çocukların dijital içeriklerden korunması kapsamında da çalışmalar yürütülüyor. Dijital yayınların kendine özgü özellikleri var. Akıllı işaretlerle içeriklerin belli saatlerde izlenmesini sağlıyoruz” dedi.
Komisyon, dijital telif ve yapay zeka düzenlemelerinin yanı sıra dijital platformlara yönelik mevcut denetim ve koruma mekanizmalarını geliştirme konularında çalışmalarını sürdürüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.