Asgari ücret yok oluyor: Alım gücü 9 ayda erimiş!
Türkiye'de asgari ücretlinin alım gücü, yüksek enflasyon ve kurdaki artışlarla ciddi bir darbe alırken, asgari ücretin yıllık kaybı 6 bin 195 TL’ye ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, asgari ücret yılbaşından bu yana yüzde 36,44 değer kaybetti. Bu durum, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan asgari ücretlilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. İşçi sendikaları, yüzde 25’lik zam teklifinin mevcut ekonomik koşullar altında yetersiz kalacağına dikkat çekerek daha yüksek bir artış talep ediyor.
GSYH ORANI VE ALTIN KARŞISINDA DÜŞÜŞ
Asgari ücretin, kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı da gerilemeye devam ediyor. 1970’lerde yüzde 80’lere kadar çıkan bu oran, 2023’te yüzde 47,4’e, 2024 tahminlerine göre ise yüzde 43,7’ye kadar düşmesi bekleniyor. BirGün’e göre, asgari ücretin, altın ve dolar karşısında da değeri yıllar içinde düşüş gösterdi. Örneğin, 2003 yılında yıllık 25 Cumhuriyet altınına denk gelen asgari ücret, 2024’te 9,95 altına denk gelecek. Dolar cinsinden yapılan hesaplamalar da benzer bir tablo sunuyor; asgari ücret yılbaşında yaklaşık 578 dolarken, Ekim ayı itibarıyla 388 dolara geriledi.
ENFLASYON VE ÜCRET ARTIŞLARI TARTIŞILIYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, asgari ücret artışlarının enflasyonu körüklememesi gerektiğini belirtiyor. Ancak işçi sendikaları, yaşanan alım gücü kaybı göz önüne alındığında, daha yüksek oranlı bir zammın gerekliliğine dikkat çekiyor. Asgari ücret görüşmeleri öncesinde kamuoyuna yansıyan yüzde 25’lik zam teklifi, bu kayıpları telafi etmekte yetersiz kalırken, enflasyonun hane halkı üzerindeki etkisi de her geçen gün artmaya devam ediyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.