İsrail-Filistin savaşında 47. gün: İsrail, ateşkesi neden kabul etti?

Savaşın gölgesinde 47'inci gün devam ederken İsrail ile Hamas esir takasında anlaştı. Ancak İsrail, 24 saat içerisinde belli olması beklenen ateşkese rağmen sivillere yönelik saldırılarına devam ediyor.

İsrail-Filistin savaşında 47. gün: İsrail, ateşkesi neden kabul etti?
Yayınlanma:
Güncelleme:

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

2007 yılından bu yana İsrail kuşatması altında bulunan Gazze Şeridi, 7 Ekim sabahı Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarınca İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı sonrasında yoğun bombardıman altında.

İsrail'in saldırılarında 13 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusunun ibadethane, hastane ve mülteci kamplarını hedef alarak sivilleri katletmesi başta Türkiye olmak üzere dünya arenasında tepkiyle karşılaşırken yapılan 'ateşkes' çağrılarına İsrail, cevap vermiyordu.

İsrail her ne kadar süreci uzatmak için çalışsa da Katar, Mısır ve ABD'nin arabulucuğunda Hamas ile esir takasında anlaşma sağladı.

Yapılan anlaşmaya göre 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli esir serbest bırakılacak. Hamas, konu hakkında yaptığı açıklamada 4 gün sürecek bir ateşkesin olacağını ve bu süreçte insani yardım tırlarının Gazze'ye ulaşabileceğini açıkladı.

İSRAİL, ATEŞKESİ NEDEN KABUL ETTİ?

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, esir takası hakkında yaptığı bir açıklamada İsrail'in 'kaçtığını' ve esir takasını ertelediğini ifade etmişti. İsrail, uzun bir süre 'ateşkes' çağrısına cevap vermemişti.

israil-asker-kara-operasyonu.jpeg

Arabuluculara rağmen İsrail ille de savaş ille de katliam demiş, sivillere yönelik bombardımanına devam etmişti. Peki, ne olduda İsrail ateşkesi kabul etti?

Bu konuda hiç şüphesiz İsrail'in bu 4 günlük sürede Gazze'ye yönelik gerçekleştireceği özellikle kara harekatı ile ilgili süreçleri ele alacağı yani 4 günün sonunda saldırının şiddetini nasıl artırabileceğini hesaplayacağı görülüyor. Bir diğer nokta ise İsrail halkının Netanyahu'ya olan güveninin her geçen gün azalması...

Başbakan Binyamin Netanyahu'ya en büyük tepki ise İsrailli rehinelerin ailelerinden gelmiş, rehinelerin aileleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup göndermişti...

Netanyahu'ya olan güvenin azalmasındaki bir diğer neden ise 'asılsız hastane' istihbaratı gibi bir temele dayanmayan iddia ve açıklamalar... İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'nin depolarında silahlı grupların olduğunu, hastaneyi bir cephane olarak kullandıklarını iddia ederek saldırı gerçekleştirmişti. Ancak, içeride sadece hastalar, doktorlar ve oraya sığınan yerinden edinmiş Filistinliler vardı.

Tüm yaşanan bu sürecin ardından İsrail'in ateşkesi kabul etmesinin altında birçok neden yatıyor. Ancak, bu nedenlerin en önemlisi İsrail'in 4 günlük süreçte hem saldırılarına devam edeceğini açıklaması hem de İsrail basınında yer alan haberlere göre, Gazze'nin güneyine bir saldırı planlanıyor olması...

REHİNELER SERBEST KALACAK

İsrail Dışişleri Bakanı, Hamas'ın perşembe günü rehineleri serbest bırakmaya başlayacağını açıkladı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.