İsrail-Filistin savaşında 48. gün: Dünyanın gözü bu ateşkeste

İsrail ile Hamas arasında Katar, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin arabuluculuğunda geçici ateşkes anlaşması sağlandı ancak İsrail sözünde durmayarak ateşkesi erteledi. Katar, son yaptığı açıklamada Gazze'deki insani aranın ilerleyen saatlerde belli olacağını söylerken, İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, rehinelerin takasının cuma gününden önce olmayacağı belirtildi.

İsrail-Filistin savaşında 48. gün: Dünyanın gözü bu ateşkeste
Yayınlanma:
Güncelleme:

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

48. günde İsrail ile Hamas geçici ateşkes üzerinde anlaşmaya vardı. Anlaşma çerçevesinde 4 gün boyunca Gazze Şeridi'ne insani yardımlar daha hızlı bir şekilde ulaşacak. Öte yandan Hamas, elindeki rehineleri bugün serbest bırakmaya başlayacak.

Yapılan anlaşmaya göre ilk etapta 50 İsrailli esir ve 150 Filistinli serbest bırakılacak. İsrail'in elinde 2 binden fazlası idari tutuklu olmak üzere 7 bin Filistinli bulunuyor.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Gazze'deki insani aranın başlayacağı vaktin ilerleyen saatlerde belli olacağını açıkladı.

İSRAİL HÜKÜMETİ ATEŞKESE NASIL TEPKİ VERDİ?

İsrail, 7 Ekim'den bu yana hiçbir ateşkes çağrısına kulak asmazken Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğu ile Hamas ile masaya oturdu. Ancak bu karar, İsrail hükümeti içerisinde tartışılmaya devam ediyor.

untitled-1-001.jpg

İsrailli yetkililerin zaman zaman gerçekleştirdikleri insanlık dışı açıklamalar ve hedefler Filistin topraklarının bir soykırımla yok edilmesi amacını gözler önüne seriyordu. Gazze'ye yönelik 'nükleer silah' kullanımının ihtimali ile Filistinlileri 'canavar' olarak nitelendiren açıklamalar İsrail kanadından yapılabilmesi ihtimal olan tüm vahşet boyutunu da sergileniyordu.

untitled-1.jpg

Tüm bu açıklamalar sonrasında 4 gün sürecek olan ateşkesin İsrail hükümeti içerisinde tartışmalara yol açtığı da biliniyor. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir, savaşın devam etmemesi halinde hükümette yapacakları bir şeyin olmayacağını ifade etti. Gvir, geçici ateşkesi de eleştirmiş, Gazze'de İsrail'e tehdit hiçbir unsurun barındırılmayacağını belirtmişti.

GECE BOYUNCA BOMBALADI

untitled-1-002.jpg

İsrail, Beyt Lahiye'den Refah kentine kadar Gazze Şeridi'nde birçok bölgeyi bombaladı.

Sivillerin yaşadığı 3 konuta saldırı düzenleyen İsrail, yoğun hava saldırılarında onlarca Filistinin ölümüne neden oldu.

ESİR TAKASININ TARİHİ DEĞİŞTİ

İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, rehinelerin takasının cuma gününden önce olmayacağı belirtildi. Oysa İsrailli yetkililer ilk esir takasının bu sabah (23 Kasım) başlayacağını duyurmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.