İsveç, 'PKK'lı iade edeceğiz' dedi uyuşturucu kaçakçısı çıktı

İsveç’in “PKK’lı” diyerek iadeye hazırlandığı Mehmet Kokulu’nun terör örgütü üyeliğinden değil uyuşturucudan yargılandığı öğrenildi.

İsveç, 'PKK'lı iade edeceğiz' dedi uyuşturucu kaçakçısı çıktı
Yayınlanma:

İsveç, terör yasasını değiştirip yürürlüğe koyarak NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasını sağladı. Bu çerçevede İsveç, ilk defa bir sınır dışı kararı verdi ve 35 yaşındaki Mehmet Kokulu'nun Türkiye'ye iade edilmesine karar verildi.

Ancak Kokulu'nun Türkiye'ye iadesi PKK ile bağlantılı olmaktan ziyade uyuşturucu kaçakçılığı suçundan yargılandığı için gerçekleştiği ortaya çıktı. Yeni Şafak gazetesi, Kokulu'nun mahkemedeki savunmasını paylaştı.

Kokulu, Türkiye'deki uyuşturucu suçunu itiraf ettiğini, cezaevine girdiğini, iyi bir tutum sergileyerek şartlı tahliye edildiğini ve seyahat etmesinin yasaklandığını belirtti. Cezasını tamamladıktan sonra yasal yollarla Türkiye'yi terk ettiğini anlattı. 2018 yılında İsveç'e geldiğini ifade eden Kokulu, o zamandan beri çalışma izniyle İsveç'te yaşadığını dile getirdi. Uyuşturucu kaçakçılığı suçundan yargılanan Kokulu, İsveç'in sınır dışı kararını geri çekmesi için mahkemede savunmasını değiştirdi.

Kokulu, savunmasını daha da değiştirerek "HDP'li ve PKK'lı" olduğunu iddia etti ve "Kürt olduğunu ve Kürt davası için aktif olarak çalıştığını" söyledi. 2009-2012 yılları arasında HDP için aktif olarak çalıştığını, HDP'nin düzenlediği çeşitli programlara katıldığını ve YPG ile PKK'yı desteklediğini ifade etti. Ayrıca, 2019-2020 yılları arasında Facebook sayfasında yönetimi eleştirdiğini ve özerklik istediğini belirtti.

Daha da ileri giderek, Kokulu iade edilmemek için FETÖ'cü olduğunu iddia etti. Telefonuna FETÖ'nün gizli haberleşme programı ByLock'u indirdiğini ancak hiç kullanmadığını söyledi. Gezi Parkı olaylarında sahada olduğunu ve polis tarafından vurulduğunu iddia etti. Ayrıca, işkenceye maruz kaldığını ve tırnaklarının kerpetenle çekildiğini beyan etti. Kokulu, Türkiye'de işkenceye maruz kaldığı için İsveç polisinin sorgusu sırasında bunlardan bahsetmediğini iddia etti.

Ancak, Kokulu'nun bu savunmasına rağmen İsveç Yüksek Mahkemesi kararı bozmadı. Kokulu'nun Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceğine ilişkin son kararı İsveç hükümeti verecektir. İsveç'te iade taleplerine hükümet karar verirken, Yüksek Mahkeme'nin aleyhte görüş bildirmesi halinde sınır dışı işlemi yapılamamaktadır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.