Lider bir Türkiye için orta demokrasi tuzağını aşmalıyız

“Türkiye’nin refahı, huzuru, mutluluğu ve kalkınması için toplumun Anayasa’da tanınan özgürlüklerini; laik ve sosyal bir hukuk devletinin güvencesinde sonuna kadar kullanacağı bir Türkiye inşa etmeye ihtiyacımız var”

Lider bir Türkiye için orta demokrasi tuzağını aşmalıyız
Yayınlanma:
Güncelleme:

HABER GÜLAY ERTUNÇ/EYÜP KARA

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 21. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, bu yıl “Türkiye’nin Yükselen Liderleri” ana temasıyla Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED), Akyurt Sanayici ve İşadamları Derneği (AKSİAD) ve Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) ev sahipliğinde Ankara Sheraton Hotel’de yoğun katılımla gerçekleştirildi.

ZİRVEYE BÜYÜK KATILIM

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ve İÇASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek’in açılışını yaptığı Zirve toplantısında, TÜRKONFED ve Londra Borsası işbirliğiyle hazırlanan “Türkiye’nin Yükselen Liderleri” araştırması da açıklandı. Araştırma Yazarı ve Aspen Family Business Group Türkiye Direktörü Burak Koçer’in moderatörlüğünde, Has Tavuk Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, Bites Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri CEO’su Uğur Coşkun ve Vector Bilgi Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Halit Erol Şengünler’in katılımlarıyla gerçekleştirilen panelde ele alınan araştırma; son 3 yılda sürekli yüksek büyüme gösteren şirketlerin sürdürülebilirliğinin Türkiye ekonomisi açısından önemini ortaya koyuyor.

ELİMİZİ VE GÖVDEMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ

Dünyanın gittiği yönü doğru okuyan ve politikalarını bu yeni rotaya göre belirleyen ülkelerin “yükselen liderler” olarak öne çıkacağını vurgulayan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, “2018 yılında “Yükselen Lider Ülke” olmamız için elimizi ve gövdemizi taşın altına koyma iradesini sürdüreceğiz. Unutulmamalıdır ki, demokrasi, bireysel ve bölgesel gelir eşitsizliklerini giderici etki yapar. Eğer adaleti içimizde tesis edemezsek, adil yargılanma hakkını gözetmezsek, kanaatin kanıt yerine geçtiği bir hukuk sistemi içinde bilerek ya da bilmeyerek yanlışa düşersek, bu durumdan mücadele ettiğimiz güç odaklarının iştahı kabaracaktır. Adaletin o ince terazisi ancak; demokrasi, yargı bağımsızlığı, adil yargılanma ve evrensel insan haklarına uyumla tesis edilir. Orta gelir-orta demokrasi ve orta eğitim tuzaklarını yaratan sebepleri iyi analiz edip, çözümlerini katılımcı bir ruhla, 80 milyon olarak ortak akıl ve vizyonla hep birlikte çözme kararlılığını göstermemiz; toplumda kutuplaşmanın, ayrışmanın ve cepheleşmenin de önüne geçecektir. Başkanlık sistemlerinin yapısında bulunan denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi açısından siyasi partiler ve seçim sistemi ile buna bağlı olarak baraj uygulamasının gözden geçirilmesinde yarar görüyoruz. Bu noktada ülkemizin refahı, huzuru, mutluluğu ve kalkınması için toplumun Anayasa’da tanınan özgürlüklerini laik, sosyal bir hukuk devletinin güvencesinde sonuna kadar kullanacağı bir Türkiye inşa etmeye ihtiyacımız var” dedi.

Baran: Cesur girişimcilere ihtiyacımız var

ATO Başkanı Baran, Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) ve Akyurt Sanayici ve İşadamları Derneğinin (Akyurt SİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen “21. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi” gala gecesine katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşması için orta gelir tuzağından kurtulması gerektiğine dikkat çeken Baran, “Orta gelir tuzağından kurtulabilmemiz için aktif bir reel sektöre, dünyanın gelişmelerini iyi okuyan bir iş dünyasına, cesur girişimcilere ihtiyacımız var” dedi. Türkiye’nin yüzde 100 yerli ilk otomobilini üretecek 5 babayiğidin milli projede görev üstlendiğini hatırlatan Baran, otomobil üretim sürecinde Ankara’nın babayiğitlere yedek parça desteği verebileceğini, Başkent sanayisinin buna uygun gelişmişlikte olduğunu söyledi.

TÜRKİYE FASON ÜRETİMLE ZENGİNLEŞEMEZ

Konuşmasında Ar-ge, inovasyon ve markalaşmanın önemine değinen Baran, ekonomiyi rekabetçi bir yapıya dönüştürmek için rekabet unsuru olan maliyetin yanına kalite, üretim hızı, teknoloji gibi yeni unsurlar eklenmesi gerektiğini söyledi. Baran, “Markalaşma olmadan, ar-ge’ye yatırım yapmadan bir ülkenin ihracat değeri yükselmez. Aksine düşer. Türkiye fason üretimle zenginleşemez” dedi. ATO üyelerinin üretim ve ihracatta önünü açmak için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Baran,  “Ankara’yı marka şehir haline getirmek ve Ankara’da bir markalaşma iklimi yaratmak arzusuyla üç yıldır, Ankara Marka Festivali adıyla çok önemli bir organizasyon düzenliyoruz.  Bu festivalle, iş dünyamızda ve geleceğin marka liderleri olan gençlerimizde, markalaşma konusunda vizyon oluşturmak, yenilikçi fikirleri harekete geçirmek, marka farkındalığı oluşturmak ve şehrimizden küresel markaların çıkmasını teşvik etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu. Baran, konuşmasında TÜRKONFED’in Londra Borsası işbirliğiyle hazırladığı “Türkiye’nin Yükselen Liderleri” araştırmasının şirketlere umut ve ufuk olmasını, girişimcileri yüreklendirmesini diledi.

Akyürek: Hızlı iade sisteminden KOBİ’ler de yararlanmalı

Zirvede bir konuşma yapan İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek şunları söyledi, “Ankara’da ihracat yapan firmalarımızın 250 milyar TL KDV alacağı bulunmaktadır. Hızlı İade Sistemi’nden büyük ölçekli kurumların hızlı yararlandığı gibi KOBİ’lerin de yararlanmasını, kademeli iade uygulaması ile KOBİ’lerinin nefes alması ve rahatlamasını bekliyoruz. 2023 hedeflerinde 500 milyar dolar ihracat hedefleniyor, bunun yüzde 12’si 60 milyar dolarlık KDV iadesi gerektiriyor. Yıllık iade miktarı 12 milyar dolar. 500 milyar dolar ihracatı yakalayabilmek için mevcut iade miktarının 5 kat daha artırmak gerekiyor. Bunun için üretenin, ihracat yapanın, kamu kurumları ile uyumlu ve olumlu çalışıp, aynı heyecana odaklanması önem kazanıyor. Vergi ve yatırım teşvikleri yeni oluşacak yatırımlara kanalize ediliyor. Aynı sektördeki yatırımcıya, yeni yatırımcı rakip oluyor. Yeni yatırımcı öğrenme ve gelişme sürecinde üretimde yetişmiş eleman bulmakta zorluk çekerken, kaynak israfı ortaya çıkıyor. Kamunun iyi niyetle yeni yatırımcıyı teşvik ederken, aynı sektöre yıllarını veren işletmeleri, üreticileri de göz önünde bulundurması bu nedenle büyük önem taşımaktadır” dedi. TÜRKONFED Zirve Bildirisi, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk tarafından okundu.

Zeybekci: Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçim ücreti değildir

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun düzenlediği  (TÜRKONFED) zirveye katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci işadamlarına seslendi. Bakan Zeybekci, erkeklerin iş gücüne ve iş dünyasına katılım oranları yüzde 73 olduğuna dikkat çekerek, “Erkek nüfusta değerlendirmemiz gereken her şeyi değerlendirmişiz. Kadın nüfusumuza ise katılım oranı yüzde 34 yani son 10 yılda çok güzel bir artış var. Tek kanatla uçmaya çalışan Türkiye ile gelebildiğimiz nokta bu kadar. İnşallah bundan sonra çok güçlü iki kanatla uçmaya başladığımızda inanın daha güzel şeyler olacaktır” ifadesini kullandı.

AVRUPA’NIN BEŞİNCİ BÜYÜK EKONOMİSİ HALİNE GELDİK

Zeybekci, Türkiye’de siyasi partilerdeki kadın kollarını kaldırmadığımız sürece aradaki o dengesizliği kaldıramayacaklarını belirterek, “Erkek kolları varda mı kadın kolları kuruyoruz” diye konuştu. “Bilgisini üretmediğimiz, tasarımını üretmediğimiz, ham maddesini kontrol etmediğimiz, dağıtım ve tüketim kanallarında olmadığımız ve özellikle kendi milli finans çerçevesini oturtmadığımız dünyada bir Türk başarısı gerçekleştirdik” diyen Zeybekci, Türkiye'nin Dünyanın 17’inci büyük ekonomisi Avrupa’nın 16’ıncı büyük ekonomisi, IMF’nin satın alma gücü kalitesine göre dünyanın 13’üncü Avrupa’nın 5’inci büyük ekonomisi haline geldiğine dikkat çekti.

ÖYLE BİR HAYAT OLSUN Kİ TEK TASAMIZ ÖLÜM OLSUN

Asgari ücretle ilgili sürekli tartışmalar olduğunu kaydeden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti, “Ben isterim ki asgari ücret olabildiğince yüksek olsun. Ülkenin kaynakları ve imkanları öyle bir noktada olsun ki, Türkiye’de üstadın dediği gibi ‘öyle bir hayat olsun ki tek tasamız ölüm olsun’ ama hayatın gerçekleri var. Ülkemizin bir geliri var bir sıralaması var. Türkiye’de milli gelire baktığımız zaman asgari ücret en üst seviyelerde. Yeterlimi yetmez. Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçim ücreti değildir. Bir kişi için hizmet için verilebilecek o ülkenin imkan ve kaynaklarını zorlayarak belirlenen bir ücrettir” dedi. Program TÜRKONFED Genel Başkanı Tarkan Kadooğlu’nun Bakan Zeybekci’ye hediye takdiminden sonra son buldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.